Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
TUR404 |
SPECIAL INTEREST TOURISM |
8 |
3 |
3 |
7 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Dr.Öğr.Üyesi RAMAZAN İNAN |
Instructor(s) of the Course Unit |
Dr.Öğr.Üyesi ÖZNUR ÇETİNKAYA |
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Bu dersin amacı öğrencilerin özel ilgi turizmine ilişkin stratejileri, politikaları ve girişimleri anlamalarını ve bu turizm türünde farklı turizm ürünü ve gelişimini kavramalarını sağlamaktır. |
Contents of the Course Unit: |
Özel ilgi turizm çeşitleri,yeni turizm tüketim şekilleri. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Özel ilgi turizmine yönelik temel kavramları açıklar. |
Özel ilgi turizmindeki güncel gelişmeleri yorumlar. |
Özel ilgi turizmi alt türlerini niteler. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Özel İlgi Turizmi, Özel İlgi Turizmi İle İlgili Temel Kavramlar, Özel İlgi Turizmi ve Diğer Turizm Kavramları İle Karşılaştırılması, Özel İlgi Turizmine Yönelik Tüketici Beklentisi, Özel İlgi Turizminin Yaygınlaşma Nedenleri, Özel İlgi Turizmine Olan Talep ve Özel İlgi Turizm Katılımcılarının Profili, Özel İlgi Turizminin Katılanlar Üzerine Etkileri, Özel İlgi Turizminin Ayırt Edici Yönler. |
Sunum-Sınıf Katılımı |
2 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Özel İlgi Turizminde Güncel Gelişmeler |
Sunum-Sınıf Katılımı |
3 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Niş Pazarlama |
Sunum-Sınıf Katılımı |
4 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Eko-Turizmin Tanımı, Eko-Turizm Bileşenleri, Eko Turizmin Amacı, Turizm Kaynakları, Eko Turizm İlkeleri, Eko-Turizm Politika ve Stratejilerinin Temel Hedefleri, Turizm Yönünden Eko-Sistemin Bozulması Sebepleri, |
Sunum-Sınıf Katılımı |
5 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Alternatif Turizmin Tanımı, Alternatif Turizmin Amacı, Alternatif Turizm ve Benzer Kavramlar, Alternatif Turizm ve Gelişme Alanları, Alternatif Turizm Kavramının Turizm Pazarına Getirdiği Yenilikler, Alternatif Turizm ve Doğal Çevre, Alternatif Turizm ve Sürdürülebilirlik İlişkisi, Alternatif Turizm Türleri |
Sunum-Sınıf Katılımı |
6 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Karanlık Turizm / Gastronomi Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
7 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Av Turizmi / Macera Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Kuş Gözlemciliği Turizmi/ Yayla Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
10 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Fotoğraf Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
11 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Kültürel Geçmiş Turizmi / Araştırma Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
12 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Spor Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
13 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
İpek Yolu Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
14 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Sağlık Turizmi |
Sunum-Sınıf Katılımı |
15 |
Okuma- Sunum Hazırlama |
Değerlendirme |
Sunum-Sınıf Katılımı |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Novelli, M.(2005) Niche Tourism: Contemporary Issues, Trends and Cases. Oxford: Butterworth-Heinemann. |
Yaylı A., Sürücü Ö.(2016) Özel İlgi Turizmi, Detay Yayıncılık, Ankara. |
Douglas, N. and Douglas, N.(2002)Special Interest Tourism. Singapore: John Wiley. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Describe the basic characteristics of the tourism industry and the basic concepts related to the Tourism Guidance profession and relate those with the characteristics of tourism businesses
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Discusses the structure, operation and importance of tourism industry in country development and relates with tourism business
|
|
|
2 |
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explains and interprets culture, history, religion, art, geography way of thinking and way of life the various civilizations who lived in Turkey.
|
|
1 |
|
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Plans a tour program considering the travel purpose, the type and the characteristics of the touristic region in accordance with the theoretical knowledge gained in the field of Tourism Guidance and discusses the functioning.
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
Underlines the importance of professional development by following scientific and current developments in the fields of tourism, art and archeology, and acts defensive attitude and behavior towards the necessity of lifelong learning.
|
0 |
|
|
|
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Analyzes numerical and statistical data and results in accordance with ethical values for current practices in the field of tourism .
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Knows and applies the legal regulations related to tourism field, tourist guidance professional law and professional organizations.
|
|
1 |
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
By taking leadership role in tour groups; administers the tour program and solves possible problems during the tour.
|
|
1 |
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Uses the skills of explaining and presenting Turkey's and other regions natural and cultural assets that have, ancient city, ruins and historical artefacts and architectural art, culture, cuisine, folklore, flora and fauna features of regions etc.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Shows the communication skill and presentation skill effectively in written and verbal and expresse his / her professional knowledge accurately and effectively.
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
Shows reading, writing, comprehension, speaking and writing skills in English and in a second foreign language (Arabic, Russian, Chinese).)
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Uses knowledge and competences related to preparation, implementation and supervision of a tour.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
By using the personality traits that have social skills required by the Tourism Guidance profession; arranges projects, organizations and activities with sustainable, societal and social content specific to the field.
|
|
1 |
|
|
|
|
3 |
Shows a sensitive attitude towards the negative effects of tourism on the physical and social environment, acts with the consciousness of preserving abstract and concrete cultural assets
|
|
1 |
|
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
13 |
5 |
65 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
Final Sınavı Hazırlığı |
6 |
7 |
42 |
Ara Sınav |
1 |
3 |
3 |
Ara Sınav Hazırlığı |
5 |
5 |
25 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
40 |
0 |
179 |
|
Total Workload of the Course Unit |
179 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
7 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
7,0 |
|