TR EN

MATERNAL AND CHILD NUTRITION PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY244E MATERNAL AND CHILD NUTRITION 4 4 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. DİLARA SERARSLAN YILMAZ
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Gebelik ve emziklilik dönemindeki fizyolojik değişiklikler, beslenme gereksinimlerine uygun diyet programlarının oluşturulması, bebek ve çocukların gelişim dönemlerine ve yaş gruplarına göre enerji ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve diyet tedavisine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Dünyada ve Türkiye’de anne ve çocuk beslenmesinin önemi, gebelik öncesi dönemde beslenme, gebelik ve emziklilik döneminde oluşan fizyolojik değişiklikler, beslenme gereksinmeleri hesaplanması ve beslenme planlaması, 0-1 yaş bebek beslenmesi, anne sütü, tamamlayıcı beslenme ve bebek formülaları, oyun çağı, okul öncesi , okul çağı ve adölesan dönemin özellikleri, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve diyet tedavisi.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Dönemlerine göre çocukların beslenme sorunlarını tanımlar.
Dönemlerine göre gebelik ve beslenme ilişkisini yorumlar.
Gebelik-emziklilik döneminde besin ögesi gereksinimleri hesaplar.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda besin ögesi gereksinimleri hesaplar.
Gebelik-emziklilik dönemi için beslenme önerilerini özetler.
Gebelik-emziklilik dönemi için gereksinimlerine uygun beslenme programı düzenler.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda beslenme ilkelerini açıklar.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda beslenme sorunlarına yönelik çözüm önerilerini özetler.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda gereksinimlere uygun beslenme tedavisi düzenler.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Dünyada ve Türkiye'de Anne ve Çocuk Beslenmesinin Önemi ve Çocuklarda Büyümenin İzlenmesi Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
2 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Gebelik Fizyolojisi ve Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
3 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Gebelik Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
4 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Emziklilik Fizyolojisi ve Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
5 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Emziklilik Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
6 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma 0-1 Yaş Beslenme İlkeleri ve Anne Sütünün Önemi Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
7 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma 0-1 Yaş Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Öncesi Dönemi Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
10 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Öncesi Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
11 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Çağı Dönemi Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
12 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Çağı Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
13 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Adölesan Dönemi Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
14 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Adölesan Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
15 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Vaka Çözümleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Morrison J.L., Regnault T.(2013). Nutrition in Pregnancy: Volume I, MDPI ( Multidisciplinary Digital Publishing Institute), ISBN: 9783038423676; 9783038423669..
Morrison J.L., Regnault T.(2017). Nutrition in Pregnancy: Volume II, MDPI ( Multidisciplinary Digital Publishing Institute), ISBN: 9783038423690; 9783038423683.
Krause, M. V., & Mahan, L. K. (2021). Krause and Mahan's Food & the Nutrition Care Process. Elsevier.
Brown, J. E. (2016). Nutrition through the life cycle. Cengage Learning.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
2

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
4

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 14 2 28
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 128
Total Workload of the Course Unit 128
Workload (h) / 25.5 5
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0