Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY207E | NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY I | 3 | 3 | 3 | 4 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. EDA MERVE KURTULUŞ |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | İnsanlarda besin ve enerji gereksinimleri, önerilen günlük besinsel harcama payları, Temel enerji kaynakları (Yağlar, Karbohidratlar, Proteinler), İyi beslenme durumunda metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde), Açlıkta Metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde), Vitamin ve minerallerin biyomedikal önemi, Beslenme ve koroner arter hastalığı, kanser, obezite gibi bazı hastalıklar arasındaki ilişki, Beslenme bozukluklarında biyokimyasal parametrelerdeki değişikliklere ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Metabolizma, Metabolik enerjinin üretimi ve depolanması, Biyoenerjetik, Membranlarda Taşınma, Glikoliz (Embden-Meyerhof Yolu) , Sitrik asit (Krebs) çevrimi, Elektron Taşıma Sistemi ve Oksidatif fosforilasyon, Pentozfosfat yolu, Glukoneojenez, Glikojen metabolizması; glikojenesis ve glikojenolizis, Lipid metabolizması; yağ asidi oksidasyonu, biyosentezi, membran lipidleri, kolesterol ve sterol metabolizması, Aminoasit metabolizması, Metabolizmanın bütünlüğü, Metabolik işlemlerin kontrolü |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Bir enerji kaynağı olarak glikolitik yol ve glukoz metabolizmasının regülasyonunu tanımlar. |
Karbonhidrat metabolizması ile ilgili hastalıkları ilişkilendirir. |
Besin metabolizması ile ilgili biyokimyasal yolları tanımlar. |
Metabolizma bilgilerini kullanarak hastalıkların nedenleri, mekanizmaları ve etkilerini çözer. |
Biyomolekülleri sınıflandırır. |
Biyomoleküllerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar. |
Besinlerin sindirimi ve biyomoleküllerin yıkılması sırasında gerçekleşen metabolik olayları açıklar. |
Metabolik yolların kontrol mekanizmalarını açıklar. |
Aminoasit metabolizmasını açıklar. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Beslenme Biyokimyasına Giriş | Anlatım, Tartışma |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Hücre Organelleri ve Fonksiyonları | Anlatım, Tartışma |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Metabolizmaya Giriş; Anabolizma, Katabolizma, Ara Metabolizma, Makro Metabolizma, Metabolik Yol Tipleri, Biyoenerjetik, Metabolizmadaki Genel Kontrol Mekanizmaları | Anlatım, Tartışma |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Metabolizmaya Giriş; Anabolizma, Katabolizma, Ara Metabolizma, Makro Metabolizma, Metabolik Yol Tipleri, Biyoenerjetik, Metabolizmadaki Genel Kontrol Mekanizmaları | Anlatım, Tartışma |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Protein ve Amino Asit Metabolizması: Azot Fiksasyonu ve Dengesi, Proteinlerin Sindirimi, Absorbsiyonu ve Degredasyonu, Genel Amino Asit Reaksiyonları: Deaminasyon, Transaminasyon, Dekarboksilasyon, Eliminasyon, Üre Çevrimi ve Amino Asitlerin Katabolizması, Amino asitlerin Deaminasyonu | Anlatım, Tartışma |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Protein ve Amino Asit Metabolizması: Azot Fiksasyonu ve Dengesi, Proteinlerin Sindirimi, Absorbsiyonu ve Degredasyonu, Genel Amino Asit Reaksiyonları: Deaminasyon, Transaminasyon, Dekarboksilasyon, Eliminasyon, Üre Çevrimi ve Amino Asitlerin Katabolizması, Amino asitlerin Deaminasyonu | Anlatım, Tartışma |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Protein ve amino asit metabolizması: Amino Asit Biyosentezi, Nitrik Oksit, Poliaminler, Kreatin ve Kreatinin, Biyojen Aminler, Katekolaminler, Nörotransmitterler vb. Sentezi, Hem Sentezi ve Degredasyonu, Amino Asit Metabolizma Hastalıkları | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Protein ve amino asit metabolizması: Amino Asit Biyosentezi, Nitrik Oksit, Poliaminler, Kreatin ve Kreatinin, Biyojen Aminler, Katekolaminler, Nörotransmitterler vb. Sentezi, Hem Sentezi ve Degredasyonu, Amino Asit Metabolizma Hastalıkları | Anlatım, Tartışma |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Glikojen Metabolizması: Glikojen Yapısı ve Fizyolojik Önemi, Glukoz Homeostazı, Glikojenez ve Glikojenoliz, Regülasyon, Glikojen Depo HastalıklarI, Anaerobik Glikoliz(Devam) | Anlatım, Tartışma |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Glikojen Metabolizması: Glikojen Yapısı ve Fizyolojik Önemi, Glukoz Homeostazı, Glikojenez ve Glikojenoliz, Regülasyon, Glikojen Depo HastalıklarI, Anaerobik Glikoliz(Devam) | Anlatım, Tartışma |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Oksidatif Dekarboksilasyon ve Sitrat Çevrimi, Regülasyonu, Glioksilat Çevrimi | Anlatım, Tartışma |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Karbonhidrat Metabolizması; Sindirim/Absorbsiyon, Glikoliz/Aerobik/Anaerobik), Glikoneojenez, Regülasyon, Cori Çevrimi, Fermentasyon | Anlatım, Tartışma |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Karbonhidrat Metabolizması; Pentoz Fosfat Yolu: Oksidatif ve Non-oksidatif Reaksiyonlar, Regülasyon ve Calvin Çevrimi,Anaerobik Glikoliz | Anlatım, Tartışma |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Karbonhidrat Metabolizması; Pentoz Fosfat Yolu: Oksidatif ve Non-oksidatif Reaksiyonlar, Regülasyon ve Calvin Çevrimi,Anaerobik Glikoliz | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Harvey R., Champe P.C., (2011). Lippincotts Illustrated Reviews Biochemistry 5th edition. |
Pandey, P., & Sanjeevi, S. (Eds.). (2019). Biochemistry in nutrition. Retrieved from https://search.proquest.com. |
Konukoğlu, D. (2017). Temel ve Klinik Biyokimya : Sağlık Hizmetleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları için. Nobel Tıp Kitapevi. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 102 |
Total Workload of the Course Unit | 102 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 4,0 |