Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BEY241 | NUTRITION EDUCATION AND COUNSELING | 3 | 2 | 2 | 2 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Beslenme eğitimi ve danışmanlığı konusunda temel bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Eğitimin tanımı ve önemi, öğrenme kuramları, öğretim ilke ve yöntemleri, öğretim stratejileri beslenme eğitiminin önemi besin seçimine etki eden etmenler tüketicilerin bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesi beslenme eğitimi programı geliştirme ve değerlendirme beslenme eğitimi materyalleri ve materyal hazırlama çocuklarda ve yetişkinlerde beslenme eğitimi beslenme eğitiminde mobil/web tabanlı teknolojiler ve uzaktan eğitim iletişim ve danışmanlık okuryazarlık ve beslenme okuryazarlığı beslenme eğitimine ilişkin örnek eğitim programı geliştirme |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Beslenme eğitimin tanımı ve önemi ile beslenme eğitiminin gerekliliğini anlatır. |
Besin seçimine etki eden etmenleri sıralar. |
İletişim ve danışmanlık ilişkisini yorumlar. |
Tüketicilerin bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesini açıklar. |
Sağlıklı davranış değişiminin aşamaları ve süreçlerini anlatır. |
Öğrenme kuramlarını anlatır. |
Öğrenmenin nasıl planlanması gerektiğini anlatır. |
Öğrenmenin nasıl uygulanması ve değerlendirilmesini gerektiğini anlatır. |
Çocuklarda beslenme eğitimini açıklar. |
Yetişkinlerde beslenme eğitimini açıklar. |
Beslenme eğitiminde mobil/web tabanlı teknolojiler ve uzaktan eğitimi özetler. |
Beslenme eğitimi etkinlik örneklerini inceler. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme eğitimi nedir? Neden gereklidir? | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Besin Seçimine Etki Eden Faktörler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | İletişim ve Danışmanlık | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Tüketicilerin bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Sağlıklı davranış değişiminin aşamaları ve süreçleri 1 | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Sağlıklı davranış değişiminin aşamaları ve süreçleri 2 | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenme kuramları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenmenin planlanması | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenmenin uygulanması ve değerlendirilmesi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Çocuklarda Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Yetişkinlerde Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitiminde Mobil/Web Tabanlı Teknolojiler ve Uzaktan Eğitim | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitimine İlişkin Örnek Eğitim Programı Geliştirme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitimine İlişkin Örnek Eğitim Programı Geliştirme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışması |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Şanlıer N, Akdevelioğlu Y (2019). Beslenme Eğitimi. Hedef Yayıncılık, Ankara. |
Kutluay Merdol, T. (2012). Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı. Ankara. Klasmat Yayıncılık. Erişim Adresi: https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%2015.pdf |
Baysal, A. (2018). Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
2 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 1 | 12 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 12 | 1 | 12 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 40 | 0 | 56 |
Total Workload of the Course Unit | 56 | ||
Workload (h) / 25.5 | 2,2 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 2,0 |