AĞIZ DİŞ VE ÇENE HASTALIKLARI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

DPP215 AĞIZ DİŞ VE ÇENE HASTALIKLARI 3 2 2 4

Amaç: "Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları" dersinin amacı, diş protez teknolojisi alanında çalışan öğrencilere ağız, diş ve çene sağlığının temel prensiplerini, hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini anlamalarını sağlamaktır. Bu dersin amacı, öğrencilere diş protez tasarımı ve yapımında hastalıkların etkilerini anlamak, hastaların ağız sağlığını desteklemek ve korumak için gerekli temel bilgi ve farkındalığı kazandırmaktır.
İçerik: ğız, Diş ve Çene Anatomisi: Ağız yapısının temel bileşenleri, diş türleri ve çene kemikleri hakkında genel bilgi. Ağız ve Diş Hastalıklarının Sınıflandırılması: Farklı ağız, diş ve çene hastalıklarının sınıflandırılması ve genel özellikleri. Diş Çürüğü ve Diş Minesi Hastalıkları: Diş çürüğünün nedenleri, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi. Diş minesinin yapısal sorunları. Periodontal Hastalıklar: Diş eti hastalıkları, periodontitis, tedavi yöntemleri ve periodontal sağlığın önemi. Endodonti (Kanal Tedavisi) ve Pulp Hastalıkları: Pulpanın yapısal özellikleri, enfeksiyonlar, kanal tedavisi ve pulpa hastalıkları. Oral Cerrahi ve Çene Hastalıkları: Diş çekimi, implant cerrahisi, çene kırıkları gibi oral cerrahi işlemler ve çene hastalıkları. Ağız Kanserleri: Ağız, dil ve dudak kanserlerinin nedenleri, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi. Ağız Hijyeni ve Koruyucu Bakım: Ağız hijyeninin önemi, doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı, hastaların ağız sağlığını korumak için alması gereken önlemler. Tedavi Planlaması ve Hastalarla İletişim: Ağız, diş ve çene hastalıklarının tanı ve tedavi planlaması, hastalarla etkili iletişim ve hasta eğitimi. Ağız Sağlığı ve Diş Protezi Uyumu: Ağız sağlığının protez tasarımına etkisi, ağız hijyeni ve protez bakımının önemi.