MESLEKİ RADYOLOJİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

DPP213 MESLEKİ RADYOLOJİ 3 2 2 4

Amaç: "Mesleki Radyoloji" dersinin amacı, diş protez teknolojisi alanında çalışan öğrencilere radyolojik görüntülemeyi anlamaları ve etkili bir şekilde kullanmaları için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bu ders, öğrencilere dişlerin ve çene yapısının röntgen görüntülerini okuma, yorumlama ve değerlendirme yeteneği kazandırmayı amaçlar.
İçerik: Temel Radyoloji Prensipleri: Radyolojik görüntülemenin temel prensipleri, fotonların etkileşimi, radyasyon dozajı ve güvenlik. Radyografik Görüntüleme Teknikleri: Diş ve çene yapısının röntgen görüntülemesi için kullanılan farklı teknikler ve pozisyonlar. Röntgen Cihazları ve Ekipmanları: Röntgen cihazlarının çalışma prensipleri, farklı türleri ve ekipmanların bakımı. Radyografik Anatomik Yapılar: Dişlerin ve çene kemiklerinin röntgen görüntülerindeki anatomik yapıları ve bu yapıların tanınması. Radyografik Patolojiler: Röntgen görüntülerinde görülen yaygın diş ve çene patolojilerinin tanımlanması ve yorumlanması. Radyografi Değerlendirmesi: Röntgen görüntülerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi, anlamlandırılması ve raporlanması. İmaj İşleme ve Dijital Radyografi: Dijital radyografi teknolojisinin kullanımı, görüntü işleme ve dijital görüntülerin depolanması. Radyasyon Güvenliği ve Korunma: Radyasyonun etkileri, güvenlik önlemleri ve maruziyet risklerinin azaltılması. Radyoloji ve Diğer Disiplinlerle İlişkisi: Radyolojinin diş hekimliği, diş protez teknolojisi ve diğer sağlık alanlarıyla ilişkisi.