İlk ve acil yardım programı ile hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonel anlamda verip, ardından hasta ve yaralılara uygulanacak esas tedavi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli görülen merkezlere uygun koşullar ile taşınmasını ve yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek yardımcı sağlık personeli yetiştirmektir.
Bedensel olarak sağlıklı ve güçlü, çabuk ve doğru karar verebilen, soğukkanlı, dikkatli ve sorumluluk duygusu güçlü, iletişim yetenekleri gelişmiş, hastalar ile iyi iletişim kurabilen, hastayı ve çevresini inceleyerek, hasta hakkında gerekli araştırmayı yaparak, yakınlarından bilgi alarak sorununu çok kısa sürede belirleyen, müdahale için gerekli olan güvenli çevreyi sağlayan, durumuna göre hastaya gerekli ilk yardım tekniklerini uygulayan, hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gerektiğinde polis veya itfaiyenin yardımını da sağlayan, yolda hastaya acil bakım hizmeti veren, hastayı bir sağlık kuruluşuna teslim eden, oradaki ilgililere hastanın durumu hakkında bilgi veren, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan nitelikli teknikerler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bu programı başarı ile tamamlayanlar “sağlık teknikeri” unvanını alacaklardır. Mezunlar devlet ve özel hastanelerde, sağlık kuruluşlarında Hızır acil servislerde çalışabilmektedirler. Ayrıca, ambulanslarda ve hastanelerin acil servislerinde, acil müdahaleye gerek duyulduğu zaman doktorlara yardımcı sağlık personelini ve acil yardım ambulansı hasta nakil ambulansı, hava ve deniz ambulanslarında, diğer yardım araçlarında, hastane, tıp merkezi vb. acil sağlık hizmeti sunulan tüm acil servislerde görev yapabilirler. İlk ve acil yardım teknikerleri, acil yardım hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde (güvenli sürüş eğitimi sonrası) ambulans sürücüsü olarak görev yaparlar.
Gelişen teknoloji ve yaşam döngüsünde meydana gelen değişimler sağlık alanına da farklı hastalıklar ve acil durumlar olarak yansımaktadır. Bu durumlar acil sağlık hizmetlerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Sadece devlet bünyesinde değil aynı zamanda özel sektör içerisnde de acil sağlık hizmetlerine ayrılan alan günden güne genişlemektedir. Özel hastaneler, tıp merkezleri, özel ambulans firmaları ve benzeri kurumlarda da ilk ve acil yardım programı mezun öğrencileri yer almakta ve bu öğrencilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Acil ve Olağanüstü durumlarda pratik düşünebilen, iletişim becerisi gelişmiş, sakin, zamanı iyi kullanma becerisine sahip, hızlı hareket edebilen, aktif, insan anatomi ve fizyolojisine meraklı, ilk yardım ve ilk müdahele de ortam güvenliğini sağlayabilecek, fizyolojik ve psikolojik olarak kaosun içinde var olabilecek, yaşamla ölüm arasındaki çizgide görev alabilecek, alana meraklı ve gelişime açık kişiler için uygun bir tercih olabilir.
Mezun olan öğrenciler devlet ve özel hastanelerde, sağlık kuruluşlarında, hızır acil servislerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca, acil yardım hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak çalişabilirler.
Öğrenciler, TYT taban puanıyla öğrenci alan tüm genel programlara geçiş yapabilirler.
Öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile Acil Yardım ve Afet Yönetimi; Hemşirelik; Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri programlarına dikey geçiş yapabilirler.