TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinasına alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması aşamalarında, diyaliz ünitelerinde çalışacak sağlık teknikeri yetiştirmektir. Sağlık Meslek Lisesi mezunu öğrenciler ve sağlık alanında yetişmek isteyen ögrenciler tercih yapabilir.

Programın Hedefi

Mesleki ve akademik kalite koşullarına uygun, çağdaş, mesleki etik değerlere bağlı, sorumluluk bilinci ve özgüveni yüksek, diyaliz teknikerleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Kariyer Olanakları

Diyaliz programının 2 yıllık eğitimi sonunda Diyaliz teknikeri olarak mezun olur. Doktor gözetiminde Diyaliz teknikerliğinin yanında diyaliz merkezi yöneticisi olma imkanına sahip olabilir ve diyaliz merkezi kurabilirler.

Bölümün Geleceği

Diyaliz Programı, diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda; hastanın diyaliz makinasına alınması, takibi, tedavisi ve diyaliz işlemlerinin sonlandırılması aşamalarında diyaliz ünitelerinde görev yapacak ara elemanları yetiştirmek amacıyla faaliyet göstermektedir.

Resmi Gazete’de yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik (2019)’a göre; ''Hemodiyaliz yapılan merkezlerde/ünitelerde faaliyet iznine esas tabip dışı sağlık personeli sayısı, merkezdeki/ünitedeki hemodiyaliz cihazının sayısına göre belirlenir. İlk on cihaza kadar iki, bu sayının üzerinde ilâve her beş cihaz için ilâve bir tabip dışı sağlık personeli bulunur.” ve “Merkezlerde/ünitelerde her tedavi seansında beş hastaya kadar en az bir; daha sonraki her beş hasta için ilâve bir tabip dışı sağlık personeli bulunur.” maddeleri uyarınca kamu ve özel diyaliz merkezlerinde tabip dışı sağlık personeli yani diyaliz teknikeri bulundurulması zorunludur. 

Buna göre diyaliz Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler kamu personeli seçme sınavı (KPSS) sonuçlarına göre diyaliz teknikeri olarak açılan kadrolara yerleşebilmekte ya da özel hastane ve diyaliz merkezlerinde görev alabilmektedir. Ülkemizdeki nüfus artışına bağlı, sağlık personeli ihtiyacı da giderek artmaktadır. Yıllar içerisinde sayısı giderek artan diyaliz merkezleri de programın mezunlarının potansiyel iş imkânının giderek arttığını göstermektedir. 

 

Kimler Seçmeli

Diyaliz programında okumak isteyen öğrencilerin öncelikle biyoloji dersine ilgili ve derste başarılı olması gerekmektedir. Ayrıca adayların insanlara yardım etmekten keyif alması, hastalarla karşı sabırlı ve dikkatli davranabilmesi, soğukkanlı kişiler olması, sorumluluk bilinçlerinin yüksek olması ve iletişim becerilerinin güçlü olması meslekte kendilerine avantaj sağlayacaktır. Özellikle Sağlık Meslek Lisesi mezunu öğrenciler bu programı tercih edebilirler.

 

Çalışma Alanları

Öğrencilerimiz 2. yıl sonunda kamu ve devlet hastanelerinin, hemodiyaliz ve periton diyalizi ünitelerinde ve özel diyaliz merkezlerinde çalışabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

 TYT ile öğrenci kabul eden ön lisans programlarının tamamına yatay geçiş yapabilirler.

 

 

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Öğrenciler  mezun olduktan sonra dikey geçiş sınavına girerek Hemşirelik,Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümüne dikey geçiş yapabilirler.