TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Odyometri programının esas amacı, işitme ve işitme kayıplarının ölçülerek değerlendirilmesi alanında çalışma yapabilecek ön lisans düzeyinde eğitim görmüş teknik sağlık elemanı yetiştirmektir.

Programın Hedefi

Bu programa devam eden öğrencilere, işitme ölçümü için kullanılan odyometrik testleri gereği gibi uygulamak ve hastalara doğru tanı koymak amacı ile iki yıl süreli teorik dersler ve pratik uygulamalardan oluşan bir eğitim programı izlerleyerek Ön Lisans diploması ve Sağlık Teknikeri (Odyometrist) unvanı verebilmek hedeflenmektedir.

Kariyer Olanakları

Mezunlar, Odyoloji uzmanının veya KBB uzmanının gözetimi ve denetiminde, resmi veya özel hastanelerin Odyoloji Klinikleri ile işitme cihazı satış şirketlerinde çalışabilirler, denge istemiyle ilgili vestibüler testleri uygulayabilirler. Doğum kliniklerinde yeni doğmuş bebeklere işitme testi uygulayabilirler, okullarda işitme tarama testi yapabilirler.

Bölümün Geleceği

Odyometri alanı, gelişen tıbbi imkanlarla birlikte sürekli yenilenen bir bölüm ve her geçen gün dünya nufusu artmakta ve artan nufus ile beraber sağlıkta hizmet talebi de artıyor. Hiç bitmeyecek ve sürekli yeni uzmana talep olacaktır.

Kimler Seçmeli

Sağlık alanında çalışmak isteyen, iletişim yönünden başarılı, sabırlı ve anlayışlı, sürekli yeniliğe ve gelişime açık olan, özellikle de insan anatomisi ile ilgili derslere açık ve bu derslerde başarılı olan kişiler seçebilir.

Çalışma Alanları

Devlet ve üniversite hastanelerinin dışında özel hastanelerde, koklear implant merkezlerinde, işitme cihaz merkezlerinde, endüstriyel firmalarda, okullarda, huzurevlerinde mesleklerini icra etme olanağina sahiptirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

TYT puanı ile öğrenci alan tüm programlara yatay geçiş olanağı vardır.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

DGS kılavuzuna göre bu programdan mezun olan öğrencilerin Dikey Geşiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabileceği lisans programları Fizik, Fizik Mühendisliği, Odyoloji ve Özel Eğitim Öğretmenliğidir.