TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Bu program değişik nedenlerle kolları ve bacakları gibi uzuvlarını kaybeden kişilere söz konusu uzvun ve işlevlerinin yerini tutabilecek protezler ile kas-iskelet ve sinir sistemiyle ilgili patalojik durumlarda işlevselliği arttırıp ağrı ve sıkıntıları azaltacak, estetik ve fonksiyonel ortezleri yapabilecek seviyede ortepedik protez ve ortez teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Hedefi

Bu programda protez ve ortez yapımı için hastadan ölçü alabilen, aldığı ölçü modelini işleyebilen, protez veya ortez haline getirebilen, ayarlamalarını yapabilen, alanının gerektirdiği sorumlulukları üstlenebilecek teknik elamanlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

Kariyer Olanakları

Ortopedik Protez ve Ortez teknikerliğinin kadrosu hastanelerde Sağlık Teknikeri olarak bulunmaktadır. Bu konuda faaliyet gösteren özel işyerlerinde de yetişmiş elemana ihtiyaç vardır. Ayrıca meslek elemanlarının kendi işyerini açma şansı da bulunmaktadır. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alandaki yetişmiş personel ihtiyacı giderek artmaktadır.

Çalışma Alanları

Bu bölümün mezunları Protez - Ortez ünitesi bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve tıp fakültesi hastanelerinde, özel atölyelerde ve medikal malzeme satan firmalarda çalışabilmekte veya kendi iş yerlerini açabilmektedirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

TYT puan türüyle öğrenci kabul eden sağlık bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Biyomedikal Mühendisliği, Ergoterapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortez - Protez ve Sağlık Yönetimi Lisans bölümlerine dikey geçiş sınavıyla geçiş yapabilirler.