Sosyal hizmet, sosyal adalet ve sosyal refahın sağlanması adına toplumda bulunan dezavantajlı gruplar olan kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar ile toplumun en küçük yapı taşı olan aileden başlayarak tüm toplumun sosyal sorunlarına çözüm üretme misyonuna sahip bir meslek ve disiplindir. Bu bağlamda toplumda sosyal sorunların ortadan kaldırılması ve toplum refahının sağlanması adına sosyal projelerin yapılmasını konu alır. Sosyal Hizmet Bölümü Avcılar bölgesinde olup, bu bölgede ortaya çıkan göç ve buna ilişkin sosyal sorunlar yaşayan bireylere, ailelere ve topluma gerekli hizmet uygulamalarını gerçekleştirerek, alanında teorik ve uygulamalı olarak uzmanlaşmış sosyal hizmet uzmanlarını yetiştirmek amacıyla eğitim ve öğretim programı uygulamaktadır.
Avcılar Bölgesi sınırlarında yer alan İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü, hayat boyu öğrenmeyi temel alarak uluslararasılaşma hedefine yönelik eğitim anlayışı ve uluslararası akreditasyon güvenceli uygulamalı ve teorik eğitimleri ile sosyal sorunlar, psikoloji, kültür, felsefe, sosyal antropoloji ve iletişim gibi derslerle öğrencilerin bu alanda yetiştirilmesini sağlamaktadır. Sosyal Hizmet Bölümü, uzman akademik kadrosu, profesyonel ve kaliteli ders içerikleri ile öğrencilerin sosyal hizmet alanında uzman bireyler olarak yetişmesini hedeflemektedir. Bu hedefle Sosyal Hizmet Bölümü, evrensel değerlere inanan, bireysel farklılıklara saygılı, insan haklarını tanıyan, koruyan ve geliştiren, düşünce ve ifade özgürlüğü ile bilimsel özgürlüğü savunan, tüm canlıların hayat hakkına saygı göstererek, birlikte hoşgörüyle yaşamayı ilke edinmiş, eleştirel düşünebilen ve sorgulayan mezunlar yetiştirmektedir.
Sosyal Hizmet bölümü öğrencileri, sosyal hizmet uzmanı olarak mezun olmaktadır. Mezunlarımız toplum için sosyal adaletin ve sosyal refahın gelişimine katkıda bulunabilecek hemen tüm sektörlerde çalışabilmektedir. Mezunlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı araştırma ve rehberlik merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, eşitlik ve insan hakları için çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları, İŞKUR, SSK, DPT gibi kurumlar, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezleri, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, özel ve devlete ait huzurevleri gibi sayısı artabilecek kuruluşlarda Sosyal Hizmet Uzmanı olarak çalışabilirler.
Dünyada teknolojik ve dijital gelişmeler yaşanırken sosyal sorunlarda da artış gözlemleniyor. Yoksulluk, işsizlik, yaşlılık gibi alanlardaki sorunların artması, bu alanlara mesleki müdahaleyi zorunlu kılıyor. Bu noktada sosyal hizmet meslek ve disiplini sosyal adeletin artırılması, refah devleti uygulamalarının yapılması, insan haklarının savunulması gibi noktalarda müdahale planı hazırlayıp uyguluyor. Dolayısıyla sosyal hizmet uzmanlarına duyulan ihtiyaç her geçen dönem daha da artacak.
Sosyal hizmet bölümü; insani ilişkilerinde başarılı, çalışkan, yardım sever ancak mesleki uygulamaları hak temelinde nitelik kazandıran, sosyal adaleti ve insan haklarını savunan, sosyal refah uygulamalarının hız kazanması gerektiğini düşünen kişiler için uygun bir tercih olabilmektedir.
Sosyal Hizmet bölümü, önlisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dâhilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.
Sosyal Hizmet bölümüne dikey geçiş ile geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından yerleştirilirler. Tüm şartları yerine getiren öğrenciler böylece okulumuzda dört yıllık lisans eğitimi almaya hak kazanır. Ayrıca İstanbul Gelişim Üniversitesi ön lisans öğrencileri DGS ile ücretli kontenjanını kazandıkları takdirde yüzde 50 burslu okuma imkânına sahip olurlar.