Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı Türk ve Dünya mutfakları kültür ve uygulamaları temelinde gıda, sanat, turizm, tasarım, mühendislik, antropoloji, tarım, dijital medya gibi multidisipliner alanlar ile öğrencilere bilgi beceri ve yetkinlik kazandırmaktır. Akredite olan bölümümüz mutfaktan işletmeye giden her aşamayı sürdürülebilir teknoloji ve tekniklerlerle uzman akademik kadro eşliğinde öğrenciye aktarmaktadır. Gıda hijyeni ve güvenliği gibi temel kalite kriterlerini güncel trend ve mutfak akımlarını gastronomideki yaklaşım ve felsefeleri akademik seviyede araştırmak, özellikle Türk mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak ve ileriye taşımak, rekabet edebilecek düzeyde geleceğin söz sahibi, başarılı ve lider şeflerini, yöneticilerini ve alanında uzman bireyleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Gelişim’de yetişmiş, değişimi ve gelişimi hayatının vazgeçilmez unsuru olarak gören, işini yaparken fark yaratan, çözüm odaklı, ekip çalışmasına inanan, lider ruhlu, gastronomi alanına bilimsel yaklaşan, mesleğinin felsefesine hâkim, topluma ve çevresine duyarlı, yaratıcı ve özgün düşünce yapısına sahip, Türk ve Dünya mutfakları ile farklı yeme-içme kültürlerini bilen nitelikli gastronomi uzmanları yetiştirmektir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda yeme ve içme ile ilgili her türlü ortamda çalışma olanağına sahip olurlar. Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, işyeri mutfakları, kruvaziyerler, toplu beslenme ve yemek sistemleri -catering şirketleri gibi yerlerde gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi, gibi pozisyonlara sahip olan mezunlarımız ek olarak gastronomi ile ilgili kitap yazarlığı, yazılı ve görsel medya programları, blog yazarlığı, akademik alanlarda çalışma olanakları bulabilirler.
Gastronomi bölümü günümüzde yükselen ve değişen trendlerle popülerleşmeye devam eden bir alan haline gelmiştir. Dünyadaki gelişen gastronomi sektörü işletme sayılarında artışa ve bununla beraber mutfak ve hizmet teknolojilerinin çeşitlenmesine olanak sağlamaktadır. Çevresel sürdürülebilirlik algısının yerleşmesinde sürdürülebilir gastronominin etkisi büyüktür. Gıda ve atıklarının yaşam için önemi gastronominin multidipliner alanlarla çalışmasıyla çözümler üretebilmektedir. Bu nedenle bölümün geleceği günümüz en temel öngörülen araştırma olanaklarını doğurmaktadır. Dolayısıyla hala yenilenmekte ve gelişmekte olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne her geçen gün talep artmaya devam edecektir.
Gastronomiye, sanata, gelişen teknoloji ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine yemek yapmaya ilgi duyan, araştırma ve geliştirmeyi seven uygulamalı mutfak eğitiminde uzmanlaşmak isteyen, gıda güvenliği konusunda yetkinliklere sahip olmak isteyen, yiyecek içecek işletmesi genelindeki Türk ve dünya mutfak kültürlerini tanımak, öğrenmek, uygulamak, gastronomi tarihi ve kültürünü gelecek nesiller doğru aktarımında rol almak, isteyen tisteyenler için uygun bir tercih olabilir.
Dört yıllık lisans program süresini başarıyla tamamlayabilen öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranların mutfak ya da işletme departmanlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında alanlarını temsilen çalışabilirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında ön lisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dâhilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.
Dikey Geçiş ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'ne geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavından yeterli puan aldıklarında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yerleştirilir. Tüm gereklilikleri yerine getiren öğrenciler okulumuzda dört yıllık lisans eğitimine hak kazanırlar. Ayrıca, İstanbul Gelişim Üniversitesi'ndeki VTS (DGS) öğrencileri lisans öncesi öğrencileri VTS (DGS) ücretli kotalarını kazanırlarsa % 50 burslu okuma şansına sahip olmaktadırlar.