TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Türk ve Dünya mutfaklarını insanlığın mirası olarak kabul edip, akademik seviyede araştırmak, özellikle Türk mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak ve ileriye taşımaktır.

 

Programın Hedefi

Gelişim’de yetişmiş, değişimi ve gelişimi hayatının vazgeçilmez unsuru olarak gören, işini yaparken fark yaratan, çözüm odaklı, ekip çalışmasına inanan, lider ruhlu, gastronomi alanına bilimsel yaklaşan, mesleğinin felsefesine hâkim, topluma ve çevresine duyarlı, yaratıcı ve özgün düşünce yapısına sahip, Türk ve Dünya mutfakları ile farklı yeme-içme kültürlerini bilen nitelikli gastronomi uzmanları yetiştirmektir.

Kariyer Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda yeme ve içme ile ilgili her türlü ortamda çalışma olanağına sahip olurlar. Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, işyeri mutfakları, kruvaziyerler, toplu beslenme ve yemek sistemleri -catering şirketleri gibi yerlerde gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi, gibi pozisyonlara sahip olan mezunlarımız ek olarak gastronomi ile ilgili kitap yazarlığı, yazılı ve görsel medya programları, blog yazarlığı, akademik alanlarda çalışma olanakları bulabilirler.

Çalışma Alanları

Dört yıllık lisans program süresini başarıyla tamamlayabilen öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranların mutfak ya da işletme departmanlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında alanlarını temsilen çalışabilirler.

 

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında ön lisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dâhilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Dikey Geçiş ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'ne geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavından yeterli puan aldıklarında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yerleştirilir. Tüm gereklilikleri yerine getiren öğrenciler okulumuzda dört yıllık lisans eğitimine hak kazanırlar. Ayrıca, İstanbul Gelişim Üniversitesi'ndeki VTS (DGS) öğrencileri lisans öncesi öğrencileri VTS (DGS) ücretli kotalarını kazanırlarsa % 50 burslu okuma şansına sahip olmaktadırlar.