TR EN

TÜRKİYENİN YÖNETİM YAPISI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
HIT207 TÜRKİYENİN YÖNETİM YAPISI 7 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Geçmişten günümüze Türkiye’nin sosyo - ekonomik yapısında meydana gelen değişimleri inceleyerek, bununla birlikte küreselleşmenin Türkiye ekonomisindeki etkisi tarihsel çerçevede ele alınacaktır. Yapısal değişim serbestleşme özelleştirme ve emek piyasaları gibi konulara da değinilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Türkiye ekonomisinde milli iktisat, devletçilik, liberal uyum, ithal ikameci dönem, dışa açık sermaye egemenliği dönemi, finansallaşma ve sıcak paranın uygulandığı dönemleri kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Türkiye ekonomisini Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden günümüze kadar özetler.
Ekonomide devletçilik politikasının uygulandığı dönemi açıklar
Liberal politikalar ve ekonomik gelişmeleri küresel açıdan analiz eder
Türkiye Ekonomisinde 1990'lı yıllarda uygulanan devletçi-liberal politikaların sektörel yönünü açıklar
Türkiye ekonomisinin güncel yapısal sorunlarının tarihsel, toplumsal ve siyasi kökenlerini tartışır

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama Cumhuriyet dönemi öncesi Türkiye ekonomisi (1908-1922) Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama Açık Ekonomi Koşullarında Yeniden Yapılanma (1923-1929) Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama Korumacı ve Devletçi Sanayileşme (1930-1939) Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama İkinci Dünya Savaşı Dönemi Türk İktisat Politikaları (1940-1945) Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama Dünya Ekonomisinde Meydana Gelen Değişmeler (1946-1953) ve Türkiye Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama Kısmen Dışa Açık Ekonomi Dönemi (1950-1960) Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama İçe Dönük, Dışa Bağımlı Genişleme Dönemi (1962-1976) Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama Bunalım Dönemi (1977-1979) Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama 20 Ocak 1980 Kararları ve Sonrası Dışa Açılma Süreci (1980-1988) Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama 20 Ocak 1980 kararlarının Uygulanma Süreci Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama Küreselleşme ve Türkiye Ekonomisi Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama 1994 Ekonomik Krizi ve Yaşanan Gelişmeler Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama 1998 Asya Krizi ve Türkiye’ye Yansıması Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama 2000’li yıllar ve sonrasında dünyada ve Türkiye’de yaşanan Krizler Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

BORATAV, Korkut. (2012) Türkiye İktisadi Tarihi 1908-2009, İmge Yayınevi, Ankara
ÇOBAN, Yasin. (2012) Türkiye Ekonomisi, Sayfa Yayınları, İstanbul
BAŞOL, Koray.(2012) Türkiye Ekonomisi, Türkmen Kitabevi, İstanbul

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 3 3 9
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 52 0 150
Genel Toplam 150
Toplam İş Yükü / 25.5 5,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0