Kariyer ve Akademik İlerleme Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlar olmak üzere pek çok sektörde çalışma olanağına sahiptir. Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfaklarında çalışma imkanına sahip olan mezunlarımız; yiyecek-içecek işletmeleri, kurumların mutfakları, kruvaziyer seyahat organize eden gemiler, catering şirketleri gibi pek çok işletmede gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi gibi pozisyonlarda istihdam edebilirler. Ayrıca mezunlarımız akademik olarak kariyer yapmak istediklerinde akademisyen olarak da görev alabilirler.

Çalışma Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları çalışma alanı olarak çok geniş imkanlara sahiptir.

• Yemek Yazarlığı,
  • Yemek Eleştirmenliği
  • Yiyecek İçecek Danışmanlığı
  • F&B Müdürü
  • İlgili meslek liselerinde, halk Eğitim, İSMEK gibi kurumlarda uygulamalı ve teorik derslere eğitmen olarak veya formasyon aldıktan sonra liselerde öğretmen olarak eğitim verebilmektedir.
  • Üst veya orta derece Mutfak Yöneticiliği
  • Yüksek lisans yaptıktan veya alanında 5 yıl tecrübeli olduktan sonra Öğretim Görevlisi; Doktora eğitimini tamamladıktan sonra Öğretim Üyesi olabilmektedir.
  • Yemek Fotoğrafçılığı
  • Dergi Editörlüğü
  • Gurme
  • Degüstatör
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Executive Chef, Mutfak koordinatörü, Marka Şefi, Ülke Müdürü.
  • Çeşitli turizm işletmelerinde danışmanlık,
  • Seyahat acentelerinde Gastronomi Turizmi Organizatörü
  • Etkinlik Organizatörü, Danışmanı (Festivaller, Yarışlar…)
  • Pastacılık alanında Figürist, Pasta Sanatçısı, Pastane Şefi
  • Televizyon, Radyo, Sosyal Medya gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla yemek programcısı, yapımcısı, sunucusu
  • Mutfak gereçleri imalathaneleri
  • Gemi adamı belgesini aldıktan sonra Kruvaziyer Aşçısı
  • Catering Şirketlerinde,
  • Kurumların işletmelerinde personel aşçısı
  • Tedarik Zinciri Yöneticisi, Personeli
  • Yemek Stilistliği
  • Tarif Yazarlığı

Yatay Geçiş

Üniversitemiz ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.

Dikey Geçiş

Bölümümüze Dikey Geçiş ile kaydolmak isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından üniversitemize yerleştirilirler. Meslek yüksekokulu mezunları da ilgili yönetmelikteki koşulları sağlamaları halinde dört yıllık lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.