TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

 

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün amacı Türk ve Dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerini en iyi şekilde bilen, sanatsal duyarlılığa sahip, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeyde geleceğin söz sahibi, başarılı ve lider şeflerini, yöneticilerini ve alanında uzman bireyleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Hedefi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak öncelikli hedefimiz başarılı, aydın, değişimi ve gelişimi hayatının vazgeçilmez bir unsuru olarak gören, yaparken yansıtan, yansıttıkları ile fark yaratan, problem çözebilen, ekip çalışmalarında tam bir profesyonel, liderlik ruhu ile hareket eden, yaptığı işin bilgisine ve felsefesine hakim, topluma ve çevresine duyarlı, yaratıcı ve özgün düşünce yapısı ve mesleki yetkinlikleri ile başarıyı hayatının vazgeçilmez bir unsuru haline getiren nitelikli şefler ve yöneticiler yetiştirmektir. 

Kariyer Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlar olmak üzere pek çok sektörde çalışma olanağına sahiptir. Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfaklarında çalışma imkanına sahip olan mezunlarımız; yiyecek-içecek işletmeleri, kurumların mutfakları, kruvaziyer seyahat organize eden gemiler, catering şirketleri gibi pek çok işletmede gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi gibi pozisyonlarda istihdam edebilirler. Ayrıca mezunlarımız akademik olarak kariyer yapmak istediklerinde akademisyen olarak da görev alabilirler.

Çalışma Alanları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları çalışma alanı olarak çok geniş imkanlara sahiptir.

 

  • Yemek Yazarlığı,
  • Yemek Eleştirmenliği
  • Yiyecek İçecek Danışmanlığı
  • F&B Müdürü
  • İlgili meslek liselerinde, halk Eğitim, İSMEK gibi kurumlarda uygulamalı ve teorik derslere eğitmen olarak veya formasyon aldıktan sonra liselerde öğretmen olarak eğitim verebilmektedir.
  • Üst veya orta derece Mutfak Yöneticiliği
  • Yüksek lisans yaptıktan veya alanında 5 yıl tecrübeli olduktan sonra Öğretim Görevlisi; Doktora eğitimini tamamladıktan sonra Öğretim Üyesi olabilmektedir.
  • Yemek Fotoğrafçılığı
  • Dergi Editörlüğü
  • Gurme
  • Degüstatör
  • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Executive Chef, Mutfak koordinatörü, Marka Şefi, Ülke Müdürü.
  • Çeşitli turizm işletmelerinde danışmanlık,
  • Seyahat acentelerinde Gastronomi Turizmi Organizatörü
  • Etkinlik Organizatörü, Danışmanı (Festivaller, Yarışlar…)
  • Pastacılık alanında Figürist, Pasta Sanatçısı, Pastane Şefi
  • Televizyon, Radyo, Sosyal Medya gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla yemek programcısı, yapımcısı, sunucusu
  • Mutfak gereçleri imalathaneleri
  • Gemi adamı belgesini aldıktan sonra Kruvaziyer Aşçısı
  • Catering Şirketlerinde,
  • Kurumların işletmelerinde personel aşçısı
  • Tedarik Zinciri Yöneticisi, Personeli
  • Yemek Stilistliği
  • Tarif Yazarlığı

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Üniversitemiz ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

 

Bölümümüze Dikey Geçiş ile kaydolmak isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından üniversitemize yerleştirilirler. Meslek yüksekokulu mezunları da ilgili yönetmelikteki koşulları sağlamaları halinde dört yıllık lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.