TR EN

MUTFAK UYGULAMALARI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS211 MUTFAK UYGULAMALARI I 3 6 3 8

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. İBRAHİM LEVENT DEMİRÇAKMAK
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı, öğrencilere temel mutfak becerileri ve çeşitli yiyecek gruplarının hazırlanış süreçleri hakkında uygulamalı bilgi ve beceri kazandırmaktır.
İçerik: Bu dersin içeriği ve doğrama ve pişirme yöntemleri, et, balık ve tavuk suları, çorbalar, soslar ve sos türevleridir, yumurta yemekleri ve uygulamaları, sebze ve meyve işleme teknikleri ve uygulamaları, soğuk başlangıçlar, balık çeşitleri ve uygulamaları, kümes hayvanları çeşitleri ve uygulamaları, kırmızı etler çeşitleri ve özellikleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Standart reçeteleri uygular.
Temel doğrama ve pişirme tekniklerini ihtiyaca göre uygular.
Temel sos ve stokları içerik, renk ve kıvamına göre kategorize eder.
Malzemelerin özelliklerine göre doğru pişirme tekniğini seçer.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Kitap Okuma Temel sos yapımları, özellikleri ve kullanım şekilleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
2 Kitap Okuma Temel soslardan türeyen soslar ve özellikleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
3 Kitap Okuma Temel soslardan türeyen soslar ve özellikleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
4 Öğrenci ödev hazırlama Balık ve Balık Ürünleri Terminolojisi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
5 Literatür Araştırması Temel çorba yapımları ve özellikleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
6 Literatür Araştırması Bitkisel ve hayvansal yağların özellikleri, mutfaktaki kullanım alanları ve işlenmesi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
7 Öğrenci Ödev Hazırlama Bitkisel ve hayvansal yağların özellikleri, mutfaktaki kullanım alanları ve işlenmesi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Bitkisel ve hayvansal yağların özellikleri, mutfaktaki kullanım alanları ve işlenmesi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
10 Kitap Okuma Süt ve süt ürünleri, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
11 Kitap Okuma Yumurtanın özellikleri, pişirme teknikleri ve mutfaktaki kullanım alanları, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
12 Öğrenci Ödev Hazırlama Kanatlı kümes hayvanlarının yapısı - işlenmesi - pişirilmesi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
13 Öğrenci Ödev Hazırlama Balıkların yapısı - işlenmesi - pişirilmesi, mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
14 Öğrenci Ödev Hazırlama Kabuklu deniz ürünlerinin yapısı işlenmesi ve pişirilmesi , mutfak uygulaması Uygulama, Anlatım
15 Kitap okuma Ders Tekrarı Uygulama, Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Alsaffar, A.A., Kalyouncu, B. 2015. Pişirme Yöntemleri. Tramep, Ankara:185s.
Eraslan, N. 2017. Pişirme Yöntemleri. Nobel Yayınevi, Ankara: 332s.
Journal of Gastronomy and Tourism

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
4
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
2
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
1
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
0
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
0
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 6 84
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 7 4 28
Ara Sınav 1 4 4
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 204
Genel Toplam 204
Toplam İş Yükü / 25.5 8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 8,0