Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
IMI358 | İÇ MEKAN TEKSTİLLERİ | 5 | 3 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Öğrencilere, İç mekan tekstillerinin renk doku ve çeşitlerine bağlı olarak tasarım prensiplerine uygun tasarım yapabilme becerisi kazandırmak. |
İçerik: | Dersin içeriği, Tekstil malzemelerin fiziksel, kimyasal özellikleri, Çeşitleri, standartları ve mimarideki işlevleri, iç mekanda (özellik, renk, doku, estetik) kumaş seçebilme, tasarım ve uygulamada kombinasyon üretebilme, Tekstil malzemenin mimari ile kimlik ve üslupla ilişkisini kurma, Tekstil malzemenin kullanım sürecindeki performans özellikleri ve sürdürülebilirlik kriterleri konularını kapsamaktadır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Tekstil malzemelerin özelliklerini, çeşitlerini, standartlarını ve mimarideki işlevleri tanımlar. |
Tekstil malzemenin mimari ile kimlik ve üslupla ilişkisini anlatır. |
. İç-dış mekan kullanımı için kumaş tercihi, tasarımı ve uygulama kombinasyonlarını planlar. |
Tekstil malzemenin kullanım sürecindeki performans özelliklerini keşfeder. |
Iç-dış mekanları, tekstil malzemenin kullanım sürecindeki sürdürülebilirlik kriterlerine göre tasarlar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Ders izlencesinin gözden geçirilmesi. Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi | Ders hakkında genel bilgi; Tekstil malzemesi genel tanımı, mimarlıkta ve iç mimarlıkta kullanım özellikleri | Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma |
2 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Sınıflandırma, iç yapıları, performans özellikleri, tasarımda tekstil malzeme seçiminde kriterler | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
3 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Doğal lifler, genel olarak fiziksel performansları (bitkisel lifler) | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
4 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Doğal lifler, genel olarak fiziksel performansları (hayvansal lifler) | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
5 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Doğal lifler, genel olarak fiziksel performansları (mineral, metalik lifler) | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
6 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Yapay lifler, fiziksel ve estetik performansları, uygulama yöntemleri | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
7 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Kumaş desenleme- raporlama- teknikleri | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Akıllı tekstiller | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
10 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Tekstil malzemesinin jeotekstil uygulamaları. Yalıtım malzemeleri, ısı, su, neme karşı yalıtım malzemeleri, ses tutucular. Tekstil malzemesinin çevre düzenlemelerinde ve iç mekanda kullanılması. | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
11 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Tekstil malzemenin kullanım sürecindeki performans özellikleri ve sürdürülebilirlik kriterleri | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
12 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | İç mekan konsepte uygun tekstille giydirme. Konsept oluşturma | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
13 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | İç mekan konsepte uygun tekstille giydirme. Konsept oluşturma | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
14 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Dış mekan konsepte uygun tekstille giydirme. Konsept oluşturma | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
15 | Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi | Belirlenen konseptleri yorumlama | Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Gezer H.(2009). Mekan Örtüsü Tekstil Malzemesi. İstanbul: T.C. Maltepe Üniversitesi Yayınları |
Güngör, H., İ. (2005), Görsel Sanatlar ve Mimarlık için Temel Tasarım, İstanbul: Esen Ofset |
Bachelard, G. (1984),The Poetics of Space, Boston, MA: Beacon Press |
Baker, G. H., Le Corbusier (1989), An Analysis of Form, Van Nostrand Reinhold |
Pile, J. (1997), Color in Interior Design, New York: Mc Graw-Hill |
Dodsworth, S. & Anderson, S. (2015), İç Mekan Tasarımının Temel İlkeleri (Neslihan Şık, Çev.), İstanbul: Literatür Yayıncılık. |
Bielefeld, B. & El Khouli, S. (2016), Tasarım Fikirleri, İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayın. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 3 | 36 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 12 | 3 | 36 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 42 | 0 | 126 |
Genel Toplam | 126 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 4,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |