TR EN

İÇ MEKAN TEKSTİLLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
IMI358 İÇ MEKAN TEKSTİLLERİ 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Öğrencilere, İç mekan tekstillerinin renk doku ve çeşitlerine bağlı olarak tasarım prensiplerine uygun tasarım yapabilme becerisi kazandırmak.
İçerik: Dersin içeriği, Tekstil malzemelerin fiziksel, kimyasal özellikleri, Çeşitleri, standartları ve mimarideki işlevleri, iç mekanda (özellik, renk, doku, estetik) kumaş seçebilme, tasarım ve uygulamada kombinasyon üretebilme, Tekstil malzemenin mimari ile kimlik ve üslupla ilişkisini kurma, Tekstil malzemenin kullanım sürecindeki performans özellikleri ve sürdürülebilirlik kriterleri konularını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Tekstil malzemelerin özelliklerini, çeşitlerini, standartlarını ve mimarideki işlevleri tanımlar.
Tekstil malzemenin mimari ile kimlik ve üslupla ilişkisini anlatır.
. İç-dış mekan kullanımı için kumaş tercihi, tasarımı ve uygulama kombinasyonlarını planlar.
Tekstil malzemenin kullanım sürecindeki performans özelliklerini keşfeder.
Iç-dış mekanları, tekstil malzemenin kullanım sürecindeki sürdürülebilirlik kriterlerine göre tasarlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Ders izlencesinin gözden geçirilmesi. Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi Ders hakkında genel bilgi; Tekstil malzemesi genel tanımı, mimarlıkta ve iç mimarlıkta kullanım özellikleri Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
2 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Sınıflandırma, iç yapıları, performans özellikleri, tasarımda tekstil malzeme seçiminde kriterler Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
3 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Doğal lifler, genel olarak fiziksel performansları (bitkisel lifler) Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
4 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Doğal lifler, genel olarak fiziksel performansları (hayvansal lifler) Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
5 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Doğal lifler, genel olarak fiziksel performansları (mineral, metalik lifler) Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
6 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Yapay lifler, fiziksel ve estetik performansları, uygulama yöntemleri Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
7 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Kumaş desenleme- raporlama- teknikleri Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
8 - ARA SINAV -
9 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Akıllı tekstiller Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
10 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Tekstil malzemesinin jeotekstil uygulamaları. Yalıtım malzemeleri, ısı, su, neme karşı yalıtım malzemeleri, ses tutucular. Tekstil malzemesinin çevre düzenlemelerinde ve iç mekanda kullanılması. Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
11 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Tekstil malzemenin kullanım sürecindeki performans özellikleri ve sürdürülebilirlik kriterleri Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
12 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi İç mekan konsepte uygun tekstille giydirme. Konsept oluşturma Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
13 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi İç mekan konsepte uygun tekstille giydirme. Konsept oluşturma Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
14 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Dış mekan konsepte uygun tekstille giydirme. Konsept oluşturma Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
15 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Belirlenen konseptleri yorumlama Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Gezer H.(2009). Mekan Örtüsü Tekstil Malzemesi. İstanbul: T.C. Maltepe Üniversitesi Yayınları
Güngör, H., İ. (2005), Görsel Sanatlar ve Mimarlık için Temel Tasarım, İstanbul: Esen Ofset
Bachelard, G. (1984),The Poetics of Space, Boston, MA: Beacon Press
Baker, G. H., Le Corbusier (1989), An Analysis of Form, Van Nostrand Reinhold
Pile, J. (1997), Color in Interior Design, New York: Mc Graw-Hill
Dodsworth, S. & Anderson, S. (2015), İç Mekan Tasarımının Temel İlkeleri (Neslihan Şık, Çev.), İstanbul: Literatür Yayıncılık.
Bielefeld, B. & El Khouli, S. (2016), Tasarım Fikirleri, İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayın.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 3 36
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 1 3 3
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 42 0 126
Genel Toplam 126
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0