TR EN

KORUMA VE RESTORASYON DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
IMI451 KORUMA VE RESTORASYON 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Öğrencilere, mimari koruma ve kültürel mirasın koruma ve restorasyonu bilincini geliştirerek, tarihi doku içerisinde yeni/ çağdaş tasarım yapma becerisi kazandırmak.
İçerik: Tarihi bina kavramının ne olduğu ve nasıl korunması gerektiği, tarihi yapı malzemeleri, yapım teknikleri, kültürel miras üzerindeki malzeme sorunlarını, restorasyon çalışmaları ile kaybolma tehlikesiyle karşı kalan eserlerin kurtarılması ve yeniden işlev kazandırılması konularını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Tarihi bina, koruma ve restorasyon kavramlarını tanımlar.
Tarihi yapı malzemeleri, yapım teknikleri ve kültürel miras üzerindeki malzeme sorunlarını anlatır.
Tarihi binaların korunma yöntemlerini belirler.
Restorasyon çalışmalarında yanlış yapılmış örnekleri eleştirir.
Tarihi çevrede yeniden işlevlendirme projeleri planlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Ders izlencesinin gözden geçirilmesi. Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi Dersin tanımı, Koruma ve restorasyon dersi konu başlıklarının anlatımı. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
2 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Koruma düşüncesinin gelişimi ve kuramsal temeli hakkında konu anlatımı Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
3 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Restorasyon, renovasyon, restitüsyon, rekonstrüksiyon kavramları hakkında konu anlatımı. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
4 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Rölöve konu anlatımı ve rölöve alma teknikleri hakkında bilgilendirme Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
5 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Üniversite yerleşkesi içerisinde mevcut bir alanın rölövesini alma ve planını çizme üzerine grup çalışmaları. Yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde grup çalışma
6 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Geleneksel yapım sistemleri ve yapı malzemeleri hakkında konu anlatımı. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
7 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Üniversite yerleşkesi içerisinde mevcut bir alanın rölövesini alma ve planını çizme üzerine grup çalışmaları. Yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde grup çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Anıtlarda bozulmaya neden olan etkenler konu anlatımı. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
10 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Üniversite yerleşkesi içerisinde mevcut bir alanın rölövesini alma ve planını çizme üzerine grup çalışmaları. Yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde grup çalışma
11 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Restorasyon öncesinde yapılan çalışmalar ve restorasyon projelerinin hazırlanması konu anlatımı. Restorasyon projeleri hazırlanmış yapılar üzerinden değerlendirmeler. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
12 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Üniversite yerleşkesi içerisinde mevcut bir alanın rölövesini alma ve planını çizme üzerine grup çalışmaları. Yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde grup çalışma
13 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Yeniden işlevlendirme tekniğiyle restorasyonu yapılmış farklı yapıların yeni fonksiyon ve iç mekân düzenlemeleri üzerinden örnekler. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
14 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Üniversite yerleşkesi içerisinde mevcut bir alanın rölövesini alma ve planını çizme üzerine grup çalışmaları. Yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde grup çalışma
15 Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi, önceki haftanın konu tekrarı Genel tekrar. Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Ahunbay, Z. (1996). Tarihi çevre koruma ve restorasyon. İstanbul: Yem Yayınevi.
Uluengin, B. (1996). Rölöve. İstanbul: Yem Yayınevi.
Aradhna, S. & Tanmay, R. (2010). Capacity Building for disaster management. New Delhi: Jnanada Prakashan.
Ahunbay, Z. (2019). Kültür mirasını koruma ilke ve teknikleri. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları.
Brandi, C. (2021). Restorasyon Kuramı. İstanbul: Janus Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 3 36
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 1 3 3
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 42 0 126
Genel Toplam 126
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0