TR EN

TELEVİZYON VE SİNEMADA MÜZİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
STV368 TELEVİZYON VE SİNEMADA MÜZİK 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı televizyonda ve sinemada ses ve müzik kullanımının amaçlarını ve önemini ortaya çıkararak, öğrenilen teorik bilgilerin proje uygulamalarına dönüştürülebilmesidir.
İçerik: Görsel yapımlar için ses ve müziği temel seviyede kavrayarak çoklu kayıt stüdyolarında kullanılan yazılımlar yoluyla en az 3 kanallı müzik bestesi oluşturabilecektir ve bu ürünlerini bir dalga editöründe işleyerek son haline ulaştırabilecektir bilgiye sahip olma.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Teknik açıdan televizyon ve sinema için ses ve müziği temel seviyede kavrar.
Ses ve Müziğin tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrendiği teknik bilgileri projesine uygular.
Ses ve müziğin insan duyguları üzerindeki etkilerini karşılaştırır.
Çekilen filme uygun müziği uygular.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Ders konusunda genel bilgi almaları Sesin Temelleri Anlatma ve Tartışma Yöntemi
2 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Müziğin Temelleri Anlatma ve Tartışma Yöntemi
3 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Müzik ve Toplum İlişkisi Anlatma ve Tartışma Yöntemi
4 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları MIDI Protokolü Anlatma ve Tartışma Yöntemi
5 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Kayıt Yöntemleri Anlatma ve Tartışma Yöntemi
6 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Kurguda Ses ve Müziğin Önemi Anlatma ve Tartışma Yöntemi
7 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Televizyon Programlarında Ses Anlatma ve Tartışma Yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Televizyon Programlarında Müzik Anlatma ve Tartışma Yöntemi
10 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Sinemada Ses Anlatma ve Tartışma Yöntemi
11 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Sinemada Müzik Anlatma ve Tartışma Yöntemi
12 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Öğrenci Gruplarıyla Uygulama Yapılması Tartışma ve Uygulama Yöntemi
13 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Öğrenci Gruplarıyla Uygulama Yapılması Tartışma ve Uygulama Yöntemi
14 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Öğrenci Gruplarıyla Uygulama Yapılması Tartışma ve Uygulama Yöntemi
15 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Öğrenci Gruplarıyla Uygulama Yapılması Tartışma ve Uygulama Yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Vardar, B. (2009). Sinemada Ses ve Müzik. İstanbul: Es Yayıncılık.
Güral, U. (2014). Sinema’da Elektronik Müzik Kullanımı. İstanbul: Detay Yayıncılık.
Sayın, Ö., Göknur Bostancı Ege, (2013) Müziğin Toplumsal ve Göstergebilimsel Temelleri, Ege Eğitim Dergisi 2013(14) 106-117
Sözen, M., Anlatımsal Bir Öge Olarak Sinemada Müzik Kullanımı Yapılanmalar, İşlevler, Analizler Asos Journal Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi Yıl: 3 Sayı:18 Aralık 2015 s.34-65
İlyasoğlu,E., (1999) Zaman içinde Müzik, 5.Baskı, İst.Yapıkredi Kültür Sanat Yayıncılık
Say, A., (2022) Müzik Tarihi, İst. Islık Yayınları.
Alço,P., Sinema ve Müzik. www.idildergisi.com
Doğan, E., (2009) Sinema Filmlerinde İzleyicinin Etkilenmesinde Önemli Bir Rol Oynayan Öğelerden Biri Olarak Film Müziği, Yüksek Lisans Tezi, (Basılmadı) İstanbul Üniversitesi SosyalBilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Anasanat Dalı
Alço, P., (2008) Sinema ve Müzik Kısa bİr Tarihsel Bakış, İdil Dergisi, 02.07.2008, s: 135-148
Kabataş, M., (2017) Müziğin Sinema Üzerine Etkisi, Doğu Anadolu, Sosyal Bilimler Eğilimler Dergisi 1/2

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 3 3 9
Proje Hazırlama 3 3 9
Seminer 7 3 21
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 3 3 9
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 3 3 9
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 2 3 6
Rapor Yazma 1 3 3
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 52 0 126
Genel Toplam 126
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0