TR EN

KİMYA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
KIM111 KİMYA 1 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi SEÇİL KIRLANGIÇ ATAŞEN
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders öğrencilere temel kimya kavramları, molekül yapıları ve formülleri, periyodik sistem, kimyasal tepkimeler, çözeltilerin hazırlanması konusunda temel bilgilerin ve genel uygulamaların öğretilmesini amaçlamaktadır.
İçerik: Bu ders temel kimya kavramları, madde ve atomun yapısı, molekül yapıları ve formülleri, periyodik sistem, kimyasal tepkimeler, çözeltilerin hazırlanması, mol, molarite ve % çözelti hesaplamalarını içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Kimyanın temel prensiplerini tanımlar.
Maddeyi sınıflandırır.
Laboratuvar kuralları ve laboratuvar tehlike işaretlerini tanımlar.
Çözelti hazırlama yöntemlerini doğru bir şekilde uygular.
Çözelti derişim hesaplamalarını doğru bir şekilde kullanır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimya ve Bölümle İlişkisi Hakkında Genel Bilgi, Laboratuvar Kuralları Sözlü Anlatım
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Laboratuvar Gereçleri Sözlü Anlatım
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimyasal Güvenlik Sembolleri Sözlü Anlatım
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Madde ve Özellikleri Sözlü Anlatım
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Temel Kimya Kanunları Sözlü Anlatım
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Atomlar ve Atom Kuramları Sözlü Anlatım
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimyasal Bileşik Çeşitleri ve Formülleri Sözlü Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Periyodik Tablo ve Özellikleri Sözlü Anlatım
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Mol Kavramı ve Kimyasal Bileşikler Sözlü Anlatım
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Kimyasal Tepkimeler ve Eşitlikler Sözlü Anlatım
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Çözeltilerin Sınıflandırılması ve Fiziksel Özellikleri Sözlü Anlatım
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Çözeltilerin Hazırlanması Sözlü Anlatım
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Molar Çözeltiler, Normal Çözeltiler ve hesaplamaları Sözlü Anlatım
15 Literatür tarama, bireysel araştırma. Asitler ve Bazlar Sözlü Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Petrucci ve ark., (2011). General Chemistry (10th ed.). Toronto: Pearson Canada Inc.
Bağ, H. ve Dolu, G.(Ed.). (2018). Kimya 1 (8. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Saltan, S., (2019). Laboratuar Teknikleri (6. Baskı). Bursa: Dora Yayıncılık.
Nakiboğlu C., (2020), Genel Kimya 1 (2.Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
0
2
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
0
3
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
0
4
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
0
5
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
2
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
4
2
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
4
3
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
2
4
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
5
5
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
0
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
0
2
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
0
3
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
2
2
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
0
3
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
2
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
3
2
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
0
3
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
5
2
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
0
2
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
0
3
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
0
4
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
0
5
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
4
2
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
4
3
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
0
4
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 2 4 8
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 2 4 8
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 34 0 102
Genel Toplam 102
Toplam İş Yükü / 25.5 4
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0