TR EN

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY342 TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ II 6 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplu beslenme sistemlerinde besinleri hazırlama ve pişirme yöntemleri, servis yönetimi, atık yönetimi, maliyet kontrolü, iş sağlığı ve güvenliği, besin güvenliği, hijyen ve kalite yönetim sistemlerine ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Besinleri hazırlama ve pişirme ilkeleri, temel pişirme teknikleri, pişirme ile meydana gelen değişiklikler, yiyecek üretim sistemleri, servis temel ilkeleri ve yönetimi, gıda atık ve artık yönetimi, maliyet kontrolü, iş sağlığı ve güvenliği, besin güvenliği ve hijyen, kalite yönetim sistemleri (HACCP, ISO22000), besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Besinleri hazırlama ve pişirme yöntemlerini tanımlar.
Yiyecek üretim sistemlerini analiz eder ve uygun üretim yöntemlerini seçer.
Servis temel ilkelerini açıklar ve hizmet kalitesini iyileştirmek için değişiklikler yapar.
Gıda atık ve artık yönetimi ve atıkların azaltılmasına yönelik stratejiler uygular
Maliyet kontrolüne dayalı etkin maliyet stratejileri önerir.
Toplu Beslenme Sistemlerinde iş sağlığı ve güvenliğini açıklar.
Besin güvenliği ve hijyen ilkelerini ana hatlarıyla belirtir.
Hijyen kurallarını uygular ve besin güvenliği süreçlerini düzenler.
Kalite yönetim sistemlerini tanımlar ve kalite yönetim sistemlerini karşılaştırır.
Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları açıklar ve korunma yöntemlerini gösterir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Geniş Çapta Hazırlama ve Pişirme İlkeleri I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
2 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Geniş Çapta Hazırlama ve Pişirme İlkeleri II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
3 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Yiyecek Üretim Sistemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Servis Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
5 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Artık ve Atık Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
6 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Maliyet Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
7 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Hijyen I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
10 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Hijyen II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
11 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma HACCP Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
12 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma ISO 22000, FSSC22000 Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
13 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Kullanılan Diğer Kalite Yönetim Sistemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
14 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Kullanılan Diğer Kalite Yönetim Sistemleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
15 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıklar Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Beyhan, Y. (1993). Hızlı hazır yemek (fast-food) yemek sistemi. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayınları (Yayın No: 6).
Baysal, A., & Kutluay, M. (2009). Yemek planlama kuralları ve yıllık yemek listeleri. Hatipoğlu Yayınevi.
Beyhan, Y. (2022). Toplu beslenme sistemlerinin yönetim ve organizasyonu. Nobel Tıp Kitabevi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
5
2
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
3
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
0
2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
4
2
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
5
2
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
5
2
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
0
3
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
0
4
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
0
5
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 3 2 6
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 54 0 99
Genel Toplam 99
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0