BİLİŞİM HUKUKU DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi EREN EFE
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Doç.Dr. ONUR SARI

Amaç: Dersin amacı Yeni Medya bölümü öğrencilerinin bilişim hukukuna ilişkin temel kavramları ve ilkeleri tanımlayabilmesi, bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan hukuki sorunları değerlendirebilmesi, bilişim alanında işlenen suçlar ve bunlara karşı alınması gereken önlemler konusunda bilgi sahibi olmasıdır.
İçerik: Bilişim Hukukuna ilişkin güncel gelişmeler, konu hakkındaki ulusal ve uluslararası yargı kararları, emsal teşkil eden olaylar.

Bilişim alanını kapsayan yasa maddelerini ezberler.
Bilişim alanında gerçekleşen gelişmeleri yorumlar.
Bilişim Hukukunun kapsamına giren hususları edindiği bilgiler ışığında değerlendirir.
Bilgi teknolojileri alanında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda ve hak ihlallerinde ne gibi yöntemlerin takip edilmesi gerektiğini tartışır.

1 Kitap Okuma Bilişim kavramı ve tanımı Anlatım
2 Kitap Okuma Bilişim Hukuku nedir, hangi alanları kapsar? Anlatım
3 Kitap Okuma Bilişim Hukukunun temel kavramları Anlatım
4 Kitap Okuma, Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Bilişim alanında özgürlük ve özgürlüğün sınırlılıkları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Kitap Okuma, Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma İnternette kişilik haklarının ihlali Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma, Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Fikri haklar ve bu hakların korunması Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma, Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Bilişim suçları ve güncel örnekler Anlatım, Örneklerden Yararlanma
9 Kitap Okuma, Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Türk Ceza Kanunu’nda yer alan bilişim suçlarıyla ilgili maddelerin incelenmesi Anlatım, Örneklerden Yararlanma
10 Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma E- ticaretin güvenlik teknolojisi Anlatım
11 Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Elektronik Sözleşmeler Anlatım, Soru Cevap, Örneklerden Yararlanma
12 Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma İnternette kişisel verilerin korunması Anlatım, Soru Cevap, Örneklerden Yararlanma
13 Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma İnternette kişisel verilerin korunması Anlatım, Soru Cevap, Örneklerden Yararlanma
14 Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Uluslararası hukukta bilişim suçları ve emsal teşkil eden durumlar Anlatım, Soru Cevap, Örneklerden Yararlanma
15 Yazılı ve Görsel Örneklerden Faydalanma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, Örneklerden Yararlanma

Dülger M. V. (2015). Bilişim Suçları ve İnternet İletişim Hukuku. Seçkin Yayıncılık, Ankara
Turan M. (2016). Bilişim Hukuku. Seçkin Yayıncılık. Ankara
Aydın E. D. (1992). Bilişim Suçları ve Hukukuna Giriş. İstanbul: Doruk Yayınları
Uyarer S. G. (2020). Kişisel Verilerin Korunması. Ankara: Seçkin Yayıncılık

İletişim tarihi, kitle iletişim araçları, iletişim kuramları ve öncü teorisyenleri sıralar.
İletişimin tarihsel, toplumsal ve kültürel türlerini listeler ve ilgili kavramları açıklar.
İletişim tarihi ve kuramlarının önemli noktalarını günlük yaşam pratikleri ve sosyal yaşam alanı üzerinden tanımlar.
Geleneksel medya ile yeni medya ekonomi politikalarını karşılaştırır.
Sürekli güncellenen ve kendini yenileyen konularla dijital kültürü yorumlar.
Siber güvenlik konularının yeni medya alanındaki teknik, sosyo politik ve hukuksal yönlerini yorumlar.
İletişim tarihinin, iletişim kuramlarının, geleneksel ve yeni medya mecralarının temel kavramlarını tanımlar.
CSS kodları ile web sayfası hazırlar.
Yeni medya ortamlarında yaratıcı içerik üretimi, görüntü ve ses kurgu yapıp programlama hakkında pratiğe yönelik temel öğrenimleriyle özgün çalışmalar ortaya koyar.
Kitle iletişim araçlarıyla topluma sunulan çalışmaların alt metinlerini ve yan anlamlarını analiz eder.
Nitel ve nicel unsurları kullanarak iletişim alanındaki çalışmalarla ilgili görüşlerini belirtir.
İçerik üretimi ve kullanıcı deneyimi alanındaki ileri bilgileri sayesinde markaların, kurumsal firmaların, kamu kurumlarının sosyal medya hesaplarını yönetir.
Yeni Medya alanında yazılmış yerli ve yabancı çalışmaları gözden geçirir ve alanına ait yaratıcı çalışmalar ortaya çıkarır.
Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen faaliyetlerin sosyo-politik alana etkisini eleştirir.
Farklı disiplinlerde karşısına çıkabilecek herhangi bir konuda bilimsel çalışmaları alanından ve farklı disiplinlerden insanlara aktaracak şekilde planlar.
Medyanın ürettiği içeriğin ne kadarının doğru ve yanlış olduğunu saptar.
“Yazılım” gibi günümüzü ve geleceği yönlendirmeye başlamış olan gelişmeleri takip edip farklı sektörlere yönelik çeşitli yazılım ürünleri üretir.
Büyük Veri işleme sistemlerinin yeni mimarilerini kullanarak tasarım yapar.
Yapay Zeka algoritmalarının işleyiş mantığını kavrayıp, medyaya ve dolaylı olarak topluma olabilecek muhtemel etkiler hakkında saptamalarda bulunur.

Toplam İş Yükü / 25.5 6,2