TR EN

PROJECT AND CONSTRUCTION MANAGEMENT DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
ARC413 PROJECT AND CONSTRUCTION MANAGEMENT 7 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. İLKE CİRİTCİ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi YOSRA M.A. TAMMAM
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Öğrencilere çağdaş şantiye yönetim bilgisi kazandırmak, yapı maliyet ve hakediş hesaplarının hazırlanmasını öğretmek, iş programı tekniklerini bilgisayar destekli olarak yapmak ve becerilerin kazandırılmasıdır. To provide students with contemporary site management knowledge, to teach the preparation of building cost and billing calculations, to make work program techniques with computer aided and to acquire skills.
İçerik: Yapı yönetimi ile ilgili tanımlar, şantiye organizasyonu ve yönetimi, kazı işleri ve zeminlerin sınıflandırılması, kazı hacmi hesapları, nakliye analizleri, ihale işleri ve sözleşmeleri, metraj ve keşif işleri, iş programları (GANNT,PERT,CPM), bilgisayar destekli iş programlama hazırlama, işçi sağlığı ve iş güvenliği Structural management definitions, site organization and management, classification of excavation works and grounds, excavation volume calculations, transportation analyzes, tendering and contracting, quantities and reconnaissance work, work schedules (GANNT,PERT,CPM, computer aided work scheduling, worker health and work safety

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

1. Nakliye işlerini ve hesaplarını analiz eder. 2. Iş programı oluşturur. 3. Yapı maliyeti çıkarılmasında bilgisayar programlarını kullanır. 4. Şantiye organizasyonu ve işçi güvenliği için temel bilgileri yorumlar. 5. Edindiği bilgileri örnek bir projede uygular. 6. Keşif, metraj, hak ediş hesaplarının yapılmasına ilişkin temel bilgileri sentezler 7. Mimari tasarım ve uygulama süreçlerini bütünleştiren şantiye yönetimi temel kavramlarının farkına varır. 1. Analyzes shipping accounts and accounts. 2. Create a business schedule. 3. Use computer programs to extract building cost. 4. Interpretation of basic information for site organization and worker safety. 5. Applies the information in a sample project. 6. Synthesizing basic information on the creation of exploration, quantity, and progress calculations 7. Realizes the basic concepts of site management that integrates architectural design and application processes.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Construction sector Yapım sektörü -
2 - Construction production process, the role of the building production process Yapı üretim süreci, yapı üretim sürecinde rol alanlar -
3 - Project management, owner and architect contracts, tasks of architect Proje yönetimi, mal sahibi ve mimar sözleşmeleri, mimarın görevleri -
4 - Cost Estimate Keşif-Metraj -
5 - Cost Estimate Keşif-Metraj -
6 - Discovery - Unit Price Chart - Unit Price Recipes, Price Analysis Keşif-Metraj-Birim Fiyat Cetveli-Birim fiyat tarifleri, fiyat analizleri -
7 - Final calculation, comparative exploration Kesin hesap, mukayeseli keşif -
8 - ARA SINAV -
9 - Project delivery systems and construction contracts Proje teslim sistemleri ve yapım sözleşmeleri -
10 - Tender process, proposal documents and contract documents in construction Yapımda ihale süreci, teklif belgeleri ve sözleşme belgeleri -
11 - Tender process, proposal documents and contract documents Yapımda ihale süreci, teklif belgeleri ve sözleşme belgeleri -
12 - Work schedule, CPM-PERT İş İş programı, CPM-PERT… -
13 - Work safety at the construction site, job site layout, site manager Şantiyede iş güvenliği, şantiye düzeni, şantiye şefliği -
14 - Economy-engineering economics and basic concepts of economics Ekonomi-mühendislik ekonomisi ve ekonominin temel kavramları -
15 - - -
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık eğitimi ile güncel bilgiler içeren ders kaynakları ile desteklenen ileri düzeydeki torik ve uygulamalı bilgilere sahip olur ve biçimsel kompozisyon sistemlerini ve yöntemlerini tartışır.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık alanında gerekli, bilimsel, bilgisayar tabanı bilişim teknolojilerini kullanabilme becerisine, estetik, sanatsal tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık eğitiminde edindiği ileri düzeydeki teorik ve uygulamaları bilgileri çalışma alanlarında uygular.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık eğitiminde edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak yapı tasarımı için gerekli çevresel verileri yorumlar, değerlendirir ve proje sunumu için düşüncenin doğru ifade edilmesini geliştirir.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık eğitimi ile disiplininin üretim alanlarında bağımsız olarak iş yapabililir.
2
Mimarlık disiplininin üretim alanlarında karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olaral sorumluluk alır.
3
Mimarlık disiplininin üretim alanlarında sorumluluğu altında çalışanların bir proje kapsamında gelişimlerine yönelik etkinler planlar ve yönetir.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık mesleğinin gereği olarak güncel değişimleri ve yenilikleri takip etme becerisine sahip olarak yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinir.
2
Öğrenim hayatı boyunca ve sonrasında öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mimarlık alanı ile ilgili konularda kişi ve kurumları bilgilendirir, mimari proje ve mimari sorunlar hakkında düşüncelerini yazılı, sözlü ve sunum yöntemleri ile aktarır.
2
Mimarlık alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunların çözüm önerilerini sayısal ve niteliksel veriler ile destekleyerek, uzman olan ve olmayan kişiler ile paylaşır.
3
Toplumsal sorumluluk bilinci ile sosyal çevre ile ilgili proje ve etkinlikler düzenler ve bu etkinliklerde etkin rol üstlenir.
4
Mimarlık alanının gerektirdiği bilgisayar kullanma lisansı ile birlikte bişilim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
mimarlık alanı ile ilgili verilen toplanması, yorumlanması, projelerin oluşturulması ve yerinde uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
2
Mimarlıkta yapı yönetimi yetki ve sorumlulukları içinde yer alır, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 0 0 0
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 0 0 0
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 0 0 0
Genel Toplam 0
Toplam İş Yükü / 25.5 0
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 0,0