TR EN

GERIATRIC NUTRITION DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY315E GERIATRIC NUTRITION 5 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Yeterli ve dengeli beslenmenin yaşlıların yaşam kalitesi ve sağlık göstergeleri üzerine etkisinin öğrenilmesine İlişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Yaşlılıkta besin tüketimini etkileyen faktörler, beslenmenin önemi, besin ve besin ögesi gereksinimleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlıda beslenme yetersizliği hastalıkları, beslenme durumunun değerlendirilmesi ve yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilme ve geliştirilmesi için sağlıklı beslenme önerileri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Yaşlılık döneminin özelliklerini tanımlar.
Yaşlılık dönemine uygun beslenme tedavisi planlar.
Yaşlıların beslenme durumunu saptar.
Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesinde uygun tarama testlerini seçer.
Yaşlılıkta enerji ve besin öğesi gereksinimlerini hesaplar.
Yaşlılıktaki fizyolojik değişiklikleri açıklar.
Yaşlılıkta görülen kronik hastalıkları sınıflandırır.
Yaşlılıkta malnütrisyon nedenlerini açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılığın tanımı, önemi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Dünyada ve Türkiye'de yaşlı nüfus yapısı, özellikleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılığın fizyolojisi, sistemlere etkisi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlanmanın fiziksel, sosyal ve çevresel etkileri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlı bireyin değerlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlı bireyin değerlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Hastalıkların oluşumunda beslenmenin etkisi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Hastalıkların oluşumunda beslenmenin etkisi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklarda beslenme Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılık döneminde besin ilaç etkileşimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılık döneminde besin ilaç etkileşimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılık ve besin güvenliği Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yaşlılık ve besin güvenliği Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Thomas, D. R., & Morley, J. E. (Eds.). (2007). Geriatric Nutrition. Retrieved from https://search.proquest.com.
Watson, R. R. (Ed.). (2008). Handbook of Nutrition in The Aged. Retrieved from https://search.proquest.com.
Diaz, S. D. G. (2019). Geriatric Nutrition. Retrieved from https://search.proquest.com

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
5
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 149
Genel Toplam 149
Toplam İş Yükü / 25.5 5,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0