TR EN

GENEL MİKROBİYOLOJİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY205 GENEL MİKROBİYOLOJİ 3 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Prof.Dr. MUSTAFA NİZAMLIOĞLU
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Mikroorganizmaların yapıları, sınıflandırılması, gelişme ve çoğalma şartları, hastalık mekanizmaları, enfeksiyon etkenleri ve korunma yolları ile temel laboratuvar pratiği konusunda bilgi, beceri ve tutum kazandırmak amaçlanmaktadır.
İçerik: Mikroorganizmalara giriş, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve yapısı, mikroorganizmaların gelişmesi, kontrolü ve diğer organizmalar ve çevre ile etkileşimleri, immün sistem ve antijen-antikor reaksiyonları,en sık görülen bulaşıcı hastalık etkenleri ve hastalık oluşturma mekanizmaları,mikroskopi, boyama, aseptik teknikler, transfer, ekim gibi genel mikrobiyolojide kullanılan laboratuar teknikleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Konak parazit ilişkisini tanımlar.
Temel mikrobiyolojik teknikleri takip eder.
Mikroorganizmaların vücuda giriş yollarını tanımlar.
Tıbbi açıdan önemli mikroorganizmaları ilişkilendirir.
Bakterilerin yapısını, metabolizma ve genetik özelliklerini açıklar.
Mikrobiyolojide önemli virüs, mantar ve parazitleri açıklar.
Vücudun savunma mekanizmalarını tanımlar.
Farklı sterilizasyon ve dezenfeksiyon tekniklerini ayırır.
Enfeksiyon hastalıklarını tanımlar.
İnsanları etkileyen önemli mikrobiyal hastalıkları ana hatlarıyla belirtir.
Bağışıklık sisteminde rol oynayan hücreleri örnekle açıklar.
Antibiyotik etki ve direnç mekanizmalarını açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikrobiyolojiye Giriş ve Tarihçe, Tanımı ve Uygulama Alanları Anlatım, Uygulama
2 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikroorganizmaların Genel Özellikleri Sınıflandırılması, İsimlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Uygulama
3 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikroorganizmaların Metabolizmaları, Beslenme ve Çoğalmaları Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
4 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Konak-Mikroorganizma İlişkisi Anlatım, Uygulama
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Mikroorganizmaların Gelişmelerini Etkileyen Faktörler Anlatım, Tartışma, Uygulama
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Bakterilerin Genel Özellikleri, Yapısı, Metabolizmaları Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Maya ve Küflerin Genel Özellikleri, Yapısı, Metabolizmaları Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Bakteriyofaj, Virus ve Prionların Genel Özellikleri Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
10 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Parazitlerin Genel Özellikleri Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Vücudun Normal Mikrobiyal Florası, Enfeksiyon Bulaşma Yolları Anlatım, Tartışma, Uygulama
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sterilizasyon, Dezenfeksiyon ve Antiseptik Yöntemler Anlatım, Tartışma, Uygulama
13 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Mikrobiyal Tanı Yöntemleri, Mikroorganizmaların Üretilmesi, Besiyerleri, Bakteri Ekim Yöntemleri Anlatım, Gösterip Yaptırma, Uygulama
14 Literatür Tarama, Web Tabanlı Araştırma Antibiyotik Etki Mekanizmaları, Antibakteriyel İlaçlara Karşı Direnç Gelişimi Anlatım, Tartışma, Uygulama
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Temel İmmünoloji ve Bağışıklık Anlatım, Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Carroll, G. F., Carroll, K. C., Butel, J. S., Morse, S. A., & Mietzner, T. A. (2013). Jawetz, Melnick, & Adelberg’s medical microbiology (26th ed.). McGraw-Hill Medical.
Cornelissen, C. N., Fisher, B. D., & Harvey, R. A. (2012). Lippincott illustrated reviews: Microbiology (3rd ed.). Lippincott Williams & Wilkins.
Göçmen, J. S., & İnan, N. (Eds.). (2019). Bir bakışta tıbbi mikrobiyoloji ve enfeksiyon (1. baskı). Akademisyen Kitabevi. ISBN: 9786052585276
Güven, S., & Demirel Zorba, N. D. (2015). Genel mikrobiyoloji: Laboratuvar klavuzu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı (ESBAV).
Levinson, W., Chin-Hong, P., Joyce, E. A., Nussbaum, J., & Schwartz, B. (2022). Tıbbi mikrobiyoloji ve immünoloji (B. Şener & B. Şener, Çev. Ed.). Nobel Tıp Kitabevleri. (Orijinal eser 5. baskı). ISBN: 9789752779136

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
Ara Sınav (Vize) 1 40
Ödev Değerlendirme 1 10
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 3 100
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
3
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
3
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 10 1 10
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 2 1 2
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 7 1 7
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 84 0 126
Genel Toplam 126
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0