TR EN

YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMESİ YÖNETİMİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY230 YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMESİ YÖNETİMİ 4 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi MUZAFFER ÇAKMAK
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmelerindeki yönetimsel sürecini anlatmaktır.
İçerik: Bu dersin içeriği yönetim fonksiyonları, teslim alma, depolama, üretim gibi işletmedeki fonksiyonlar hakkında detaylı bilgileri içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler yiyecek-içecek endüstrisi hakkında açıklama yapar.
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerindeki iş akışlarını tanımlar.
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerinin yönetim fonksiyonlarını sınıflandırır.
Yiyecek-içecek endüstrisi ile ilgili gelişmeleri değerlendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmeleri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
2 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
3 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Yönetimi Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
4 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satın Alma Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
5 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Teslim Alma Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
6 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Depolama Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
7 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
10 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir ve Maliyet Kontrolü Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
11 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Trendler Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
12 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
13 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Konuk İlişkileri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
14 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
15 Liteatür Taraması Ders tekrarı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Koçak, N., (2016). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay, Ankara.
Sezerel, H., ve Doğdubay, M. (2018). Yiyecek İçecek Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Sökmen, A. (2020). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2
2
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
2
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
2
2
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
1
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
3
2
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
1
2
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
3
3
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
2
4
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
3
2
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
3
3
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
1
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
2
2
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
1
2
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
1
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
3
2
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
1
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 2 18 36
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 1 2 2
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 34 0 158
Genel Toplam 158
Toplam İş Yükü / 25.5 6,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0