TR EN

MENU PLANNING AND COST CONTROL PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY225 MENU PLANNING AND COST CONTROL 3 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. KEMAL ŞAHANLIK
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilerin; menüler kavramını, maliyetini, maliyet kontrolü tanımı ve depolama, teslim alma, satın alma, fiyatlandırmaları hakkında temel olarak fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Menünün tanımı, sınıflandırılması, menü çeşitleri, satın alma, teslim alma, depolama, fiyatlandırma, tutundurma, maliyet ve satış analizleri hakkında iş akışını kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Yiyecek-içecek işletmelerinin menü maliyeti ile ilgili terimleri tanımlar
Menü çeşitlerine göre maliyeti hesaplar
İşletmelerin menü maliyetleri hakkında rapor hazırlar
Mutfakta menü maliyet kontrolüne yönelik iş akışı takibi uygular
Satın alma, teslim alma, depolama prensiplerini açıklar
Mutfakta kayıp, kaçak, fireleri ve usulsüzlükleri, etik ihlallerini listeleyerek aktarır

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü ve Menü Planlama Kavramları Uygulamalı anlatım
2 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Sınıflandırılması ve Menü Çeşitleri Uygulamalı anlatım
3 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Planlama Süreci ve Geliştirmenin Amaçları Uygulamalı anlatım
4 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Klasik Menü ve Modern Menü Uygulamalı anlatım
5 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü ile ilgili Biçimsel Çalışmalar Uygulamalı anlatım
6 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Fiyatlandırma Uygulamalı anlatım
7 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menülerde Doğruluk Uygulamalı anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Maliyet Kavramı, Maliyet Belirleme Unsurları, Menüde Tedarik Yöntemleri Uygulamalı anlatım
10 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi İşletme Tiplerine Göre Menü Planlaması Uygulamalı anlatım
11 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol Süreci Uygulamalı anlatım
12 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Maliyet ve Satışların Analizi Uygulamalı anlatım
13 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Analiz Yöntemleri Uygulamalı anlatım
14 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Tutundurma Uygulamalı anlatım
15 Kitap Okuma, Literatür İncelemesi Menü Pazarlama Stratejileri ve Kurulumları Uygulamalı anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Bekar, A. ve Kılıç, B. (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar, Ankara: Beta Basım.
Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Ankara: Detay Yayıncılık.
Şengül, S. (2020). Yiyecek ve İçecek Servisi-Klasik ve Modern Yaklaşım, Ankara: Detay Yayıncılık.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
1
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
1
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
2
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
0
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
0
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
2
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
3

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Calculate costs in the food and beverage field.
0
2
Carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
0
3
Organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
3
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
0
2
Organize activities related to the field.
0

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
0
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
0
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 10 2 20
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 8 3 24
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 10 2 20
Ara Sınav Hazırlığı 5 1 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 61 0 153
Total Workload of the Course Unit 153
Workload (h) / 25.5 6
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0