TR EN

BASIC CULINARY TECHNIQUES I PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY117 BASIC CULINARY TECHNIQUES I 1 6 3 7

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Dersin amacı öğrencileri bıçak kullanma teknikleri, pişirme yöntemleri, gıda maddelerinin işlenmesi, klasik sos ve hamurların yapımı hakkında bilgi sahibi kılmaktır.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği farklı gıda bileşenleri, temel pişirme teknikleri, soslar, çorbalar, kırmızı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, temel hamur ve sakatatlardır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Gıda maddelerinin yapılarını açıklar.
Farklı besinlerin birbirleri ile etkileştiklerinde olacak değişimleri tahmin eder.
Temel pişirme tekniklerini öğrenir ve uygun yöntemi ayırt eder.
Kırmızı et ve et ürünlerini tanımlar.
Süt ve süt ürünlerini açıklar.
Sos ve çeşitlerini sınıflandırır.
Çorbaları isimlendirir.
Sakatatlar ve mutfakta kullanım alanları hakkında örnekler verir.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür taraması Profesyonel mutfağa giriş Uygulama Ders anlatım
2 Literatür taraması Mutfak bölümleri, hiyerarşik yapıya göre şeması, çalışanların görev ve tanımları Uygulama Ders anlatım
3 Literatür taraması Mutfak ekipmanları Uygulama Ders anlatım
4 Literatür taraması Temel doğrama teknikleri - kavramlar Uygulama Ders anlatım
5 Literatür taraması Temel doğrama teknikleri - Uygulama Uygulama Ders anlatım
6 Literatür taraması Pişirmede ısı iletim yolları Uygulama Ders anlatım
7 Literatür taraması Temel pişirme teknikleri - kavramlar Uygulama Ders anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması Stok - kavramlar Uygulama Ders anlatım
10 Literatür taraması Lezzet vericiler Uygulama Ders anlatım
11 Literatür taraması Temel beyaz stok hazırlama - Uygulama Uygulama Ders anlatım
12 Literatür taraması Temel kahverengi stok hazırlama - Uygulama Uygulama Ders anlatım
13 Literatür taraması Temel bağlayıcılar ve diğer bağlayıcılar - kavramlar Uygulama Ders anlatım
14 Literatür taraması Soslar ve tamamlayıcı kavramlar (reduction, glaze) Uygulama Ders anlatım
15 Literatür taraması Temel soslar ve türevleri Uygulama Ders anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Türkan, C. (2009), Mutfak Teknolojisi, Cemal Türkan Yay.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
1
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
1

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
0
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
1

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
1
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
0
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
0
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
0
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
1

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
1
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
1
3
Can organize national and international competitions and fairs.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
1
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
1

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
1
2
Can organize all gastronomy-related activities.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
1
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
1
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
1

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 5 3 15
Final Sınavı Hazırlığı 10 3 30
Ara Sınav 5 3 15
Ara Sınav Hazırlığı 7 3 21
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 55 0 179
Total Workload of the Course Unit 179
Workload (h) / 25.5 7
ECTS Credits allocated for the Course Unit 7,0