HAREKETLİ PROTEZLER II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

DPP201 HAREKETLİ PROTEZLER II 3 6 4 6

Amaç: Hareketli Protezler dersi, diş hekimliği veya diş protez teknolojisi öğrencilerine, eksik dişlerin yerine konulmasını sağlayan, hastanın ağız yapısına uygun şekilde tasarlanan ve hareketli olarak kullanılan protezlerin tasarımı, yapımı ve bakımı hakkında temel bilgi ve becerileri öğretmeyi amaçlar. Bu dersin amacı, öğrencilere eksik dişlerin fonksiyonel ve estetik olarak nasıl yerine konulacağını öğretmek ve hareketli protezlerin hasta konforunu ve yaşam kalitesini nasıl artırabileceğini vurgulamaktır.
İçerik: Hareketli Protezlerin Tanımı ve Klasifikasyonu: Hareketli protezlerin ne olduğu, hangi durumlarda kullanıldığı ve farklı tipleri hakkında genel bir bakış. Dişsizlik ve Çene Anatomisi: Dişsiz bölgelerin anatomisi, çene kemikleri ve yumuşak dokuların yapıları ve önemi. Tam Protezler (Alt ve Üst Protezler): Eksik dişlerin tamamının yerine konulduğu protezlerin tasarımı, yapımı ve klinik uygulamaları. Parsiyel Protezler (Daha Az Eksiklik): Kısmi diş kayıplarının tedavisi için tasarlanan protezlerin tasarımı, yapımı ve kullanımı. İmplant Destekli Protezler: Diş implantlarının kullanıldığı protez tasarımları, implantların fonksiyonel ve estetik avantajları. Protez Tasarımı ve Estetik: Protezlerin hasta yüzüne ve ağız yapısına uygun şekilde tasarlanması, doğal diş estetiği ve yüz hatlarına uygunluk. Ölçü Alma Teknikleri: Hasta ağzından alınan ölçülerin protez yapım sürecinde nasıl kullanılacağı. Malzeme Seçimi: Protez yapımında kullanılan farklı malzemelerin özellikleri ve seçimi. Protez Uygulama ve Ayarlama: Protezlerin hastaya uygulanması, protez uyumunun kontrolü ve gerekli ayarlamaların yapılması. Protez Bakımı ve Temizliği: Hasta eğitimi, protez temizliği ve bakımının önemi.