OSMANLI TÜRKÇESİ I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TDE113 OSMANLI TÜRKÇESİ I 1 3 3 6

Amaç: Dersin iki ana amacı vardır: Öğrencinin Arap alfabesiyle yazma ve Türkçe sözvarlığı yoğun matbu metinleri okuma becerilerini kazanması. Bunun için öğrencinin Osmanlı Türkçesi Alfabesindeki harfleri ve karakterleri tanıması, bu harflerden Arapçaya, Farsçaya ve Türkçeye has olanları ayırt edebilmesi, Türkçe unsurlara has yazım kurallarını kavraması hedeflenmektedir.
İçerik: Bu derste, Arap alfabesinin ortaya çıkışı ve gelişimi kısaca ele alınır. Arap alfabesinin Türkler tarafından kullanılmasının tarihçesi konusu işlenir. Arap alfabesindeki harfler yazılış ve okunuş özellikleri ile tek tek ele alınır. Türkçeye has kullanımlar, istisnai durumlar ayrıca değerlendirilir. Arap harfleriyle yazma çalışmaları yapılır. Sözvarlığı yoğun olarak Türkçe sözcüklerden oluşan matbu metinler okunur ve tahlil edilir.