YENİ TÜRK EDEBİYATI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TDE219 YENİ TÜRK EDEBİYATI I 3 3 3 6

Amaç: Dersin amacı; öğrencilerin Tanzimat dönemi Türk edebiyatının oluşumuna zemin hazırlayan sosyal, kültürel, siyasi ve iktisadi gelişmeleri kavramasıdır. Ayrıca Yenileşme Dönemi Türk Edebiyatının mühim şahsiyetlerini ve eserlerini de tanıtmaktır. Bunlara ek olarak Tanzimat Döneminde Türk Edebiyatına etki eden farklı edebi türlere ait ekolleri de tanıtarak; öğrencilerin bu ekollere ait olarak yazılı metinleri de çözümleyebilmelerini sağlamaktır.
İçerik: Dersin ihtiva ettiği içerikler arasında; a) Tanzimat dönemi Türk edebiyatının mühim şahsiyetleri ve eserleri, b) Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı vasıtasıyla bizim edebiyatımıza intikal eden farklı edebi türler, c) Yenileşme Dönemi Türk Edebiyatına ait ekoller ve d) Yazınsal metinlerin çözümlemeleri bulunmaktadır.