ESKİ TÜRK EDEBİYATI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TDE313 ESKİ TÜRK EDEBİYATI I 5 3 3 7

Amaç: Bu derste öncelikle öğrencilerin 13. Yüzyıl itibariyle Anadolu’da gelişen Türk edebiyatını şekillendiren siyasal, sosyal ve kültürel süreçleri kavraması ve Eski Türk Edebiyatının Türk edebiyatı tarihi içindeki yerini görmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilerin Eski Türk Edebiyatının XIII., XIV. ve XV. yüzyıllarına ait önemli şair ve yazarlarının edebî kişiliklerini ve eserlerini tanıması, örnek metinlerden yola çıkarak dönemin edebi özelliklerini görmesi ve dönem metinlerini anlama ve değerlendirme becerisi kazanması hedeflenmektedir.
İçerik: Bu derste Divan Edebiyatının oluşumu anlatılmaktadır. XIII., XIV. ve XV. Asırlarda yaşamış başlıca yazar ve şairler tanıtılmakta, onların edebiyat anlayışları, eserleri hakkında bilgi verilmektedir. Örnek metinler çerçevesinde anılan dönemin edebiyatı incelenmektedir.