TEMEL FOTOĞRAF II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

FKP104 TEMEL FOTOĞRAF II 2 3 2 5

Amaç: Teori ve uygulama süreçleri üzerine yapılandırılan Temel Fotoğraf II dersi öğrencilerin hem teknik hem de sanat alanında yetkinlik kazanmalarını amaçlar.
İçerik: Fotoğrafın tarihsel süreci incelenir. Objektif türleri ve objektifin anlatım dili incelenip uygulamaları yapılır. Işık aydınlatma konusu incelenip uygulamalar yapılır. Dramatik aydınlatma konusu ünlü ressamların tabloları üzerinden incelenip uygulamalar yapılır. Görsel anlatımda renk konusu örnekler üzerinden incelenerek uygulamalar yapılır. Fotoğrafta iki boyutluluk sorunları tartışılıp doğru ve yanlış uygulamaları yapılır. Kompozisyon ögelerinden, dar alan derinliği ve atmosferik derinlik, tonal derinlik, ekrandaki konum, birbirinin üzerine düşen düzlemler, ışıkla derinlik, basitlik-açıklık-karmaşa, vektörler, grafik vektörler, denge, çerçeve kurma öğeleri incelenerek uygulamaları yapılır. Kompozisyon ögelerinden, nokta, ton, çizgi, şekil, form, doku ögeleri incelenerek uygulamaları yapılır. Kompozisyon ögelerinden, zıtlık ve benzerlik, hareket, negatif-pozitif uzay ögeleri incelenerek uygulamaları yapılır. Kompozisyon ögelerinden, derinlik, perspektif ögeleri incelenerek uygulamaları yapılır. Fotoğraf sanatçılarının önemli eserlerinin kompozisyon ögeleri bakımından incelenir. Dış mekanda ve stüdyoda fotoğraf çekimi çalışmaları yapılır. Öğrenciler dönemin sonunda çektikleri fotoğrafları sınıfta sunar.