SİNEMA VE TELEVİZYONDA YARATIM III DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi EMRE DOĞAN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. KEREM YÜKSELOĞLU

Amaç: Bu dersin amacı, Sinema ve Televizyon alanında Yapım, Yönetim ve Yaratıcı üretim için öğrencilerin alan ve işleyiş deneyimi kazanmalarıdır.
İçerik: Bu derste öğrenci yönetmenin iş tanımını kavrar. Yapım, Senaryo, Sanat Yönetmenliği, Oyuncu gibi ögelerin işbirliğini uygulama içinde deneyimler.

Sinema ve televizyon sektöründe yer alan görevleri tanımlar.
Sanatsal bir faaliyet için gereken ön hazırlıkları üretir.
Televizyon ve sinema eserleri arasındaki sektörel farkları karşılaştırır.
Ekipteki farklı görevler arasında iletişim kurarak, çalışmanın işleyişini denetler.

1 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Sinema ve Televizyonda Yönetmen tanımı Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
2 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Yönetmenin Yapım ile işbirliği Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
3 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Yönetmenin Senarist ile işbirliği Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
4 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Yönetmenin Story board sanatçısıyla işbirliği Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
5 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Yönetmenin Görüntü yönetmeniyle işbirliği Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
6 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Yönetmenin Sanat Yönetmeniyle işbirliği Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
7 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Oyuncu seçimi Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
9 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Mekan seçimi- iş planı Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
10 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Yönetmenin kurgulama ile işbirliği Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
11 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Her bir öğrencinin grup çalışması ile yönetmenliği deneyimlemesi Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
12 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Her bir öğrencinin grup çalışması ile yönetmenliği deneyimlemesi Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
13 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Her bir öğrencinin grup çalışması ile yönetmenliği deneyimlemesi Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
14 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Her bir öğrencinin grup çalışması ile yönetmenliği deneyimlemesi Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma
15 İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları Her bir öğrencinin grup çalışması ile yönetmenliği deneyimlemesi Anlatma Yöntemi, Sunumlar, Film Gösterimi ve Tartışma

Campbell, J. (2010). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
Indick, W. (2011). Senaryo Yazarları İçin Psikoloji. İstanbul: Agora Kitaplığı.
Büker, S. (2012). Sinemada Anlam Yaratma. İstanbul: Hayalbaz Yayınevi.
Eisenstein, S. (2006). Sinema Dersleri. İstanbul: Agora Kitaplığı.
May, R. (2019). Yaratma Cesareti. İstanbul: Metis.
Kleon, A. (2012). Bir Sanatçı Gibi Araklayın. İstanbul: Butik Yayıncılık
Landau, N. (2011). Film Okulunda Öğrendiğim 101 Şey. İstanbul: Optimist Kitap.
Truby, J. (2012). Senaryo Anatomisi. İstanbul: Dharma.
Vineyard, J. (2010). Sinemada Çekim Teknikleri. İstanbul: İstanbul Organizasyon.
Dmytryk, E. (2020). Sinemada Yönetmenlik. İstanbul: Agora Kitaplığı.

Radyo, televizyon ve sinema sektörleri ile alakalı kavramları tanımlar.
Radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki hem temel hem de yeni kuramsal yönelimlere ve kavramlara hâkim olarak bu bilgilerin uygulama alanlarındaki yansımasını tartışır.
Radyo, televizyon ve sinema, medya ve iletişim alanlarının tarihsel sürecini kavrayarak günümüzün sektör yönelimleri ile karşılaştırır.
Alanında kullanılan teknik malzemelerin yapısına ve çalışma prensibine dair bilgiye sahip olur, yeni yönelimler doğrultusunda geliştirilen güncel malzemeyi takip eder ve bu bilgisini kendi çalışmalarına yansıtarak uygular.
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak çalışmaları sırasında elde ettiği verileri analiz edebilir ve araştırmalara, kanıtlara dayalı çözüm üretebilir.
Radyo, televizyon ve sinema sektörlerinin meslek alanlarına yönelik edindiği teorik bilgisini uygulama yöntemleri ile bir araya getirir.
Radyo, televizyon ve sinema alanındaki çalışmalarında, olası sorunları hesaplayarak bunlara uygun çözümler geliştirir.
Radyo, televizyon ve sinema alanlarının diğer disiplinler ile olan ilişkisi arasında bağ kurarak ortak çalışmalar geliştirir.
Proje, sosyal etkinlik, sanatsal faaliyet gibi grup çalışmalarında bireysel ve ortak çalışmaları yönetir.
Her derse, işlenecek konu ile alakalı ortaya konmuş olan araştırmaları inceleyerek gelir, böylece alanındaki gelişimleri yaşam boyu keşfetme davranışı geliştirir.
Takip ettiği yenilikleri sorgulayarak radyo, televizyon ve sinema alanlarında kendi yönelimini keşfeder.
Alanında mesleki öğrenme becerileri geliştirir, bunları kendi çalışmalarına yansıtarak birlikte çalıştığı bireylerin de bu becerileri kazanmasına katkı sağlar.
Alanı ile ilgili konularda, ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır.
Ulusal ve uluslararası sinema gösterimlerine, festivallere, yarışmalara ve benzer organizasyonlara katılarak bilgilerini, becerilerini etkin kullanma ve paylaşma imkânı yaratır.
Radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki etik değerleri anlar ve bunları çalışma ortamında uygular.
Radyo, televizyon ve sinema alanında çalışan bireyleri bir araya getiren organizasyonlar düzenler ve sahip olduğu birikimi yansıtma-tartışma ortamı oluşturur.

Toplam İş Yükü / 25.5 6,2