Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY341E | INSTITUTIONAL FOOD SERVICES I | 5 | 3 | 3 | 4 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. AYÇA YILMAZ GEÇKİN |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Toplu beslenmenin önemi, diyetisyenin görevleri, beslenme sistemleri, menü planlama ve yönetimi, mutfak planlama, hammadde seçimi, depolama, stok kontrolü ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bilgi, beceri ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Toplu beslenme ve önemi, toplu beslenme hizmetlerinde diyetisyenin görev ve sorumlulukları, toplu beslenme sistem tipleri/yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama, kullanılan araç gereçler, menü planlama ilkeleri, menü yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, hammadde seçimi ve kriterleri, besin maddelerinin teslim alınması, depolanması ve stok kontrolü, iş sağlığı ve güvenliği. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Toplu beslenme sistemlerinin temel bileşenlerini tanımlar ve işleyiş süreçlerini açıklar. |
Diyetisyenin yönetim ve organizasyon süreçlerindeki rolünü analiz eder. |
Temel üretim teknikleri ile yeni üretim sistemlerini örneklerle açıklar. |
Mutfak ve yemekhane planlamasında gerekli olan fiziki koşulları düzenler. |
Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç ve gereçleri sağlık ile ilişkilendirir ve etkin kullanımı ile ilgili stratejiler önerir. |
Menü planlama ilkelerine bağlı kalarak, ulusal ve uluslararası beslenme rehberleri çerçevesinde enerji ve besin öğeleri gereksinimlerine uygun menü hazırlar. |
Standart tarifelerin geliştirilmesi ve denetimi süreçlerini takip ederek toplu beslenme sistemlerinde uygulanabilir tarifeleri çoğaltır. |
Hammadde seçimi ve kabul kriterlerini takip eder ve etkin satın alma stratejileri formüle eder. |
Teslim alma, depolama ve stok yönetimi süreçlerine uygun verimli, sürdürülebilir ve maliyet-etkin stratejiler önerir. |
Toplu Beslenme Sistemlerinde iş sağlığı ve güvenliğini açıklar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Ticari Nitelikli İşletmeler | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon/Stratejik Yönetim I | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon/Stratejik Yönetim II | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Personel Yönetimi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Fiziki Koşullar-Mutfak Planlama | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Araç Gereçler | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Menü Planlama İlkeleri I | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Menü Planlama İlkeleri II | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Farklı Gruplar İçin Menü Planlama İlkeleri | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Standart Tarife Geliştirme | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Satın Alma -Hammadde seçimi ve kabul kriterleri | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Teslim Alma, Depolama ve Stok Yönetimi | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | İş Sağlığı ve Güvenliği | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Sethi, M. (2004). Institutional food management. New Age International. |
Puckett, R. P. (2012). Foodservice manual for health care institutions (4th ed.). John Wiley & Sons. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, beslenme ve diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
|
5 | |||||
2 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
|
5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullananır.
|
5 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını değerlendirir.
|
5 | |||||
2 |
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını bu alandaki bilgi birikimini
kullanarak açıklar.
|
3 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında sahip olunan bilgi ve yetenekleri uygular.
|
4 | |||||
2 |
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yeterli yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
|
5 | |||||
2 |
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
|
0 | |||||
2 |
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
|
3 | |||||
3 |
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
|
0 | |||||
4 |
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
|
0 | |||||
5 |
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
|
0 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 3 | 2 | 6 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 54 | 0 | 99 |
Genel Toplam | 99 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 3,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 4,0 |