TR EN

TRANSLATION İN THE FIELD OF MEDICINE DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MUT406 TRANSLATION İN THE FIELD OF MEDICINE 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı özel alan çevirisi kapsamına da giren tıp metinlerini öğrencilere tanıtmaktır. Ders ayrıca teorik yaklaşımın yanı sıra tıbbi çeviri yöntemlerine giriş niteliğindedir. Bu bağlamda çeviri örnekleriyle öğrencilerin uzmanlık bilgisi ve terminoloji konusunda farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır.
İçerik: Hem basılı hem de elektronik ortamda öğrencilere sunulan tıp metinlerinin analizi ve bu metinlerin çevirilerinin yanı sıra ve tıp metinleri çevirisinde karşılaşılan güçlüklerin değerlendirilmesi ve çözüm yolları.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenci tıp metinlerini tanır ve analiz eder.
Öğrenci tıp metinlerinin terminolojisine yönelik farkındalık kazanır.
Öğrenci tıp metinlerinde karşılaşılan zorluklara karşı çözüm üretir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Ölçüm aletleri, damar, arter, doku demetleri için bir ligasyon aleti ile ilgili metnin çevirisi -
2 - Trokar, laparoskopik cerrahi aletinin tanıtımı -
3 - (A) Tabletleri için Pazarlama Ruhsatı Başvurusu -
4 - Akut miyokard enfarktüsü geçiren hastalarda kardiyak sempatovagal denge ve lipofilik ve hidrofilik beta blokerler -
5 - Yapay Tatlandırıcı (B): Bilimsel Güvenlik İncelemesi (Profesyonel Ürün Bilgisi) -
6 - Egzersiz sırasında hepatik glükoz üretimi -
7 - Peptid sınıfından bileşiklerin bipolar bozukluk, migrenler, ağrı ve nöropatik başağrılarının tedavisinde kullanımı U.S. Patent No. XXX -
8 - ARA SINAV -
9 - Antibiyotik (C) : Farmakolojik Özellikleri -
10 - İlaç endüstrisinde analitik yöntem validasyonu ile igili metin -
11 - Akış Sitometrisi (toplam akyuvar sayımı, % lenfosit değeri) -
12 - Patch testi, cilt irritasyon potansiyelinin değerlendirilmesi -
13 - Cochlear Emissions Screener Operation Manual -
14 - Challenge Testi -
15 - Çevirilerin irdelenmesi ve tartışma -
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Erten, A.: Tıp Terminolojisi ve Tıp Metinleri Çevirisi, Seçkin Yayınları, 2004.; Newmark, P.: A laymans review of medical translation, British Medical Journal, December 1979, s: 1405-7.; Çeşitli Tıp Dergileri ve kitaplarından alınan makale ve bölümler. Esen-Eruz, Sakine (2008) Akademik Çeviri Eğitimi, Multilingual Yazıcı, Mine (2011) Çeviribilimde Araştırma. Multilingual. A. Erten 2004: Tıp Terminolojisi ve Tıp Metinleri Çevirisi, Seçkin Yayınları

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
Ara Sınav (Vize) 1 50
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 2 100
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
2
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
2
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
2
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
3
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
4
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
2
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
3
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
2
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini ayzılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
2
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
2
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 0 0 0
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 0 0 0
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 0 0 0
Genel Toplam 0
Toplam İş Yükü / 25.5 0
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 0,0