ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HACER GÜLŞEN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi ELİFE ATEŞ

Amaç: Bu dersin amacı; öğrenciye, eski Türk edebiyatının edebiyat tarihi içinde yerini göstermek, kültür edebi verimler ilişkisini kavratmak, eski Türk edebiyatı metinlerini tanıma ve anlamada gerekli olan bilgileri ve becerileri kazandırmaktır.
İçerik: Eski Türk edebiyatının tarihi gelişimi, genel özellikleri, bu edebiyatı besleyen kaynaklar, eski Türk edebiyatı metinlerinde aruz vezni, edebî sanatlar, kafiye ve redif gibi şekil özelliklerini metinler üzerinde incelenmesi hakkında bilgi verilmektedir.

Eski Türk Edebiyatı türlerini ve nazım şekillerini listeler.
Aruz veznini, edebî sanatları, kafiye ve redif gibi şekil özelliklerini metinler üzerinde pratik eder.
Eski Türk Edebiyatının ortaya çıkış sebeplerini inceler.
Eski Türk Edebiyatının oluşumunda etkili olmuş İslam medeniyeti ile Arap ve Fars edebiyatlarının karakteristik özelliklerini Eski Türk Edebiyatının özellikleriyle ilişkilendirir.
Eski Türk Edebiyatı metin neşir ve inceleme yöntemlerini tartışır.

1 - Türk Edebiyatı tarihinin sınıflandırılması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatının tarihi gelişimi ve kaynakları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür tarama, Kaynak Okuma İslam kültürü içerisinde Türk edebiyatı: Karahanlı Dönemi (Balasagunlu Yusuf, Kaşgarlı Mahmud, Edib Ahmed, Ahmed Yesevi...vd) Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk Edebiyatı nazım şekilleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk Edebiyatı nazım şekilleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk Edebiyatı nazım şekilleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk Edebiyatında edebi türler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatında edebi türler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatında edebi türler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatında âhenk, vezin, kafiye ve redif Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatında âhenk, vezin, kafiye ve redif Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatında edebi sanatlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatında edebi sanatlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Literatür tarama, Kaynak Okuma Eski Türk edebiyatı metin incelemeleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma

Dilçin, C. (1997), Örneklerle Türk Şiir Bilgisi, Ankara: TDK Yayınları.
Saraç, M. A. Yekta (2007) Klasik Edebiyat Bilgisi (Biçim-Ölçü-Kafiye), İstanbul: 3F Yayınları.
Şentürk, A. A. & Kartal, A. (2004) Eski Türk Edebiyatı Tarihi, İstanbul: Dergâh Yayınları.

Türklerin tarihî süreç içinde kullandıkları alfabeleri, özellikle Osmanlı Türkçesi alfabesini tanır.
Dünya Edebiyatının nazım ve nesirde seçkin örneklerini tanır.
Türk Dilinin ve Edebiyatının milli ve özgün bir kültür birikimi olduğu fikrini savunur
Mesleki İngilizceyi alanıyla ilgili uluslararası akademik yayınlardan yararlanabilecek kadar kullanır.
Alanı ile ilgili her türlü çalışmada sosyal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder
Türk Dili ve Edebiyatı üzerine yapılmış çalışmaların ülkeler ve ekollere göre kaynakçasını yazılı, basılı ve elektronik ortamlarda inceler.
Genel dil bilimi yöntem ve kuramlarından yararlanarak Türk dil bilgisini ses, şekil, söz dizimi, anlam bilgisi ve söz varlığı düzeylerinde tarihsel-karşılaştırmalı olarak inceler.
Türk Dili ve Edebiyatı Programında kullanılan ve güncel bilgileri içeren ders materyallerini, araştırma metotlarını, bilgi ve teorileri inceler.
Çağdaş Türk Edebiyatının tarihsel gelişimini; metinlerin kaleme alındıkları tarihî dönemi ve kültürel atmosferi dikkate alarak, metinler üzerinden tartışır.
Türk dili ve edebiyatı alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla ve disiplinler arası bilgilerin yardımıyla değerlendirir.
Dil ve Edebiyat eserlerinin analizinde felsefe, sosyoloji, hukuk, iktisat vs. alanlarından faydalanarak disiplinlerarası mahiyette yorumlar yapar.
Çağdaş Türk Edebiyatları başta olmak üzere Dünya Edebiyatındaki yeni yönelişleri değerlendirir.
Alan içinde karşılaşılan problemlere bireysel çalışmalarıyla ve bir çalışma ekibi üyesi olarak çözümler üretir.
Çağdaş Edebiyatın bilgi ve teorilerini, belirli akımlar ve kuramlar çerçevesinde, edebiyat ve dilbilim açısından değerlendirir.
Türk Dili ve Edebiyatının, içinde yer aldığı medeniyet dairelerinden hangi ölçüde etkilendiğini değerlendirir.
Türk Dili ve Edebiyatı alanında sürdürülebilirlik kavramının uygulanma sahalarını değerlendirir.
Akademik düzeyde araştırma ve çalışma yapar.
Türk Dili ve Edebiyatıyla ilgili her konuya “Türk Dili ve Edebiyatının Bütünlüğü” bağlamında değer biçer.

Toplam İş Yükü / 25.5 2