TR EN

CURRENT ISSUES IN WORLD POLITICS DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
POL450 CURRENT ISSUES IN WORLD POLITICS 8 3 3 8

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NEZİHA MUSAOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: This course provides an opportunity to gain an analytically deeper understanding and reflect critically upon some of the most topical issues that currently confront international relations and which shape the development of the contemporary international order. These include but are not limited to violent conflict in the Middle East; international terrorism; the rise of China; tensions between Russia and the West; North Korea and the challenge of nuclear proliferation; US foreign policy under President Donald Trump; challenges to multilateral cooperation and liberal internationalism; human rights; humanitarian intervention; financial crises; poverty and global inequality; climate change and environmental security; migration and refugees. The course encourages students to engage in debating the nature of, and possible responses to, contemporary challenges and crises in international politics. The course applied policy focus while emphasizing the need for critical analytical depth when reflecting on the origins, nature and implications of current affairs. Students will develop an awareness of the relationship between the discipline of International Relations as a field of knowledge and the practices of world politics.
İçerik: This course will provide an overview of the major conflict and security related issues in world affairs since the end of the Cold War. The events and issues we are going to discuss will be analized through the lenses of the major International Relations (IR) theories (realism, liberalism, and constructivism), thus it is essential that students who take this course have a firm grasp of these theories. Our main focus will be how the concepts and theories we learn in the course apply to current international events. In the final weeks of the course, we will be debating Turkey’s “grand strategy” by taking reference five very recent articles written by leading Turkish IR scholars.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Learn and critically think about the major sources of contention in world politics;
Identify the major bodies of research in the field of international conflict and security;
Acquire analytical thinking skills with respect to the grand subjects of International Relations; i.e. conflict and cooperation;
Debate Turkey’s current role in world affairs

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Introduction and general information on course requirements -
2 - IR theories and the relationship between theory and policy in IR Lecture and discussions
3 - Revolution and War Lecture and discussions
4 - Liberalism and Intervention Lecture and discussions
5 - Authoritarianism, natural resources, and international conflict Lecture and discussions
6 - Iran’s Nuclear Program Lecture and discussions
7 - Post-Soviet Russian-Turkish Relations Lecture and discussions
8 - ARA SINAV -
9 - NO classes – Official Holiday (National Sovereignty and Children’s Day) Lecture and discussions
10 - The end/decline of U.S. primacy and the fall of the liberal order Lecture and discussions
11 - The resurgence of Russia under Vladimir Putin Lecture and discussions
12 - NO classes – Official Holiday (Ramazan Bayramı) Lecture and discussions
13 - Who is to blame for the 2014 Ukrainian Crisis/War? (Discussion) Lecture and discussions
14 - Debating Turkey’s Grand Strategy (I) Lecture and discussions
15 - Debating Turkey’s Grand Strategy (II) Lecture and discussions
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Stephen Walt (1998), “International Relations: One World, Many Theories”, Foreign Policy, No. 110, pp. 29-46.
Stephen Walt (2005), “The Relationship Between Theory and Policy in International Relations”, Annual Review of Political Science, No. 8, pp. 23–48.
Stephen Walt (1992), “Revolution and War”, World Politics, Vol. 44, No. 3, pp. 321-368
Stephen G. Brooks, John Ikenberry & William C. Wohlforth (2012), “Don’t Come Home America: The Case against Retrenchment,” International Security, Vol. 37, No. 3, pp. 7-51
John J. Mearsheimer & Stephen M. Walt (2016) “The Case for Offshore Balancing: A Superior U.S. Grand Strategy,” Foreign Affairs, Vol. 95, No. 4, pp. 70-83
David Shambaugh (2018), “U.S.-China Rivalry in Southeast Asia: Power Shift or Competitive Coexistence?” International Security, Vol. 42, No.4, pp. 85-127
Mustafa Kibaroğlu (2007), “Iran’s nuclear ambitions from a historical perspective and the attitude of the West”, Middle Eastern Studies, Vol. 43, No.2, pp. 223-245
Şener Aktürk (2017), “Turkey’s Role in the Arab Spring and the Syrian Conflict,” Turkish Policy Quarterly 15, no. 4, pp. 87-96.
John J. Mearsheimer (2019) “Bound to fail: The rise and fall of the liberal international order”, International Security, Vol. 43, No. 4, pp. 7-50
Michael McFaul and Stephen Sestanovich (2014), “Faulty Powers: Who started the Ukraine crisis?”, Foreign Affairs, 93(6), pp. 167-171
Şener Aktürk (2021), “Turkey’s Grand Strategy as the Third Power: A Realist Proposal”, Perceptions, Vol. 25, No. 2, pp. 152-177

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında kullanılan temel teorik, politik, ekonomik ve idari kuramları tanımlar.
3
2
Siyasi tarih, siyasi düşünceler, uluslararası ilişkileri anlamlandırmaya dönük düşünsel birikimin ve diplomasi tarihinin geçmişten bugüne izlediği yolu açıklar.
4
3
Evrensel hukuk normlarını ve insan haklarını, modern hukuk sisteminin ilkelerini, modern bürokratik ve idari yapıların adlarını sıralar.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk devlet geleneğini, İslamiyet’in etkisini, siyasi düşünce birikimini ve tarihsel birikimini açıklar ve bu birikimi güncel yaklaşımlarla kıyaslar.
3
2
Politik ve diplomatik gelişmelerle siyasi veya diplomatik olgular/olaylar/fikirler/aktörler arasındaki ilişkilerin geçmişten günümüze olan kronolojik gelişimini değerlendirir.
4
3
Uluslararası ilişkileri belirleyen aktörlerin, örgütlerin ve kuruluşların yapısını ve işleyişini analiz eder.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Güncel teorik tartışmalar ışığında, ilgili kavramları güncel siyasi ve uluslararası gelişmelere uyarlar.
5
2
Türk siyasi geleneğini, Türk topluluklarıyla veya geçmişte Türk idaresi altında yönetilmiş coğrafyadaki gelişmeleri değerlendirir.
5
3
Farklı ülkelerin yönetim yapılarını, diplomatik geleneklerini karşılaştırırken alan bilgilerini kullanır.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Güncel siyasi gelişmeleri, uluslararası ilişkilerdeki gelişmeleri ve düzenlemeleri, tarihsel ve teorik birikim içinde formüle eder.
5
2
Modern siyasi rejimlerin işleyişini, siyasi ideolojileri kamusal ve bürokratik yapılar, düzenlemeler, gelişmeler ışığında analiz eder.
5
3
Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Kafkasya’daki güncel politik gelişmeleri, hem Türk siyasi tarihi hem de uluslararası ilişkiler disiplini açısından inceler ve analiz eder.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bir çalışmayı disiplin ve sorumluluk çerçevesinde kendi başına üstlenir ve sonuçlandırır.
5
2
Alanıyla ilgili bir ekip çalışmasında lider veya ekip üyesi olarak çeşitli görevler üstlenebilir ve bunları eksiksiz yerine getirir.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Uluslararası siyasal sistem içindeki politik ve idari gelişmeleri ve bu sistem içinde faaliyet yürüten bürokratik örgütleri takip eder.
5
2
Uluslararası problemleri ve ihtilafları, yönetim ve siyaset alanında yaşanan sorunları parçalarına ayır ve ayrıntılı bir şekilde inceler.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip eder (trace) ve alanın öncü isimlerle sürdürülebilir işbirliği yapar.
0
2
Başta Orta Doğu olmak üzere bölge ve dünyadaki siyasi gelişmelerle ilgili akademik kaynakları ve gündeme ilişkin yazılı-sözlü çalışmaları inceler ve analiz eder.
5
3
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanına ilişkin bilgileri, çok kültürlü ortamlarda farklı hedef kitleler ile tartışır.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanın mevcut tarihsel ve teorik bilgi birikimiyle, güncel belli hedeflerin karşılanması ve belli sorunların çözülmesine dönük sürdürülebilir, örgütsel ve idari düzenlemeler önerir.
2
2
Teorik, ekonomik, politik ve yönetimsel bilgi birikimini, dünya siyasetinde ve özellikle Orta Doğu’yla bağlantılı coğrafya içinde yaşanan güncel gelişmeleri, çatışmaları ve anlaşmaları yorumlayan raporlar üretir.
4
3
Türk siyasal yaşamını ve dış ilişkilerini belirleyen yasaları, düzenlemeleri, anayasa ve idari hukuktaki önemli değişiklikler ışığında Türk politikasındaki güncel gelişmeleri yorumlayan görüşler sunar.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 1 20 20
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 5 70
Ödev 1 20 20
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 24 24
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 24 24
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 34 0 202
Genel Toplam 202
Toplam İş Yükü / 25.5 7,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 8,0