TR EN

REGIONAL COOPERATION AND INTERNATIONAL ORGANIZATIONS DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
POL323 REGIONAL COOPERATION AND INTERNATIONAL ORGANIZATIONS 5 3 3 8

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NEZİHA MUSAOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi KEISUKE WAKIZAKA
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: This course aims to introduce the structure of international and global organizations leading as actors in the international system, its operation and functions and improve aptitude for evaluating roles of international organizations in the international system with a critical approach.
İçerik: In the class, We will learn the relations between theories of international relations and international organizations, international organizations' historical process, interactions between globalization and international organizations, the United Nation's historical process, structure and current issues, regional international organizations and non-governmental international organizations.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

1. Explain working principles, goals and activities of international organizations.
2. Relate the rise of international organizations with international relations theories.
3. Interpret transformations in international organizations after political, economic and communal developments.
4. Compare different regional organizations in terms of their structure, functions and activities.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Introduction Lecture, Question – Answer
2 Reading the related subject in the coursebook: Rise of International Organizations Lecture & Question and Answer & Discussion
3 Reading the related subject in the coursebook: International organizations in the Light of Theories Lecture & Question and Answer & Discussion
4 Reading the related article: Nilufer Erol, "Kuresellesme Surecinde Orgutleri Yeniden Dusunmek", Akademik Bakis, Volume 4, No. 7, 2010, p.79-89 Globalization and International Organizations Lecture & Question and Answer & Discussion
5 Reading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.31-80 Historical Process of International Organizations Lecture & Question and Answer & Discussion
6 KReading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.83-108 The World War I and foundation of League of Nations Lecture & Question and Answer & Discussion
7 Reading the related article: Melda Sur, "Birlesmis Milletler Orgutunun Gelişimi ve Gelecegi", Journal of Yasar University, Volume 8, Private Issue, 2013, p.2535-2550 United Nations: Historical Process and Structure Lecture & Question and Answer & Discussion
8 - ARA SINAV -
9 eading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007,p.152-194 Organization Related to The UN and Its Specialisation Organizations Lecture & Question and Answer & Discussion
10 Reading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.152-194 United Nations in the Solutions of International Problems Lecture & Question and Answer & Discussion
11 Reading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.194-235 Regional Military Organizations Lecture & Question and Answer & Discussion
12 Konuyla ilgili kitap Reading the related subject in the coursebook: Uğur Ozkoker, Uluslararasi Siyasi, Askeri ve Ekonomik Orgutler, Istanbul, Der Publications, 2011, p.325-348 Regional International Organizations I Lecture & Question and Answer & Discussion
13 Reading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.348-397 Regional International Organizations II Lecture & Question and Answer & Discussion
14 Reading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.398-449 Non-Governmental International Organizations Lecture & Question and Answer & Discussion
15 Reading the related subject in the coursebook: Mehmet Hasguler ve Mehmet Uludag, Uluslararasi Orgutler, Istanbul, Alfa Publications, 2007, p.459-506 General Evaluation Lecture & Question and Answer & Discussion
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Cogan, J. K. (Ed.) (2016), The Oxford Handbook of International Organizations, Orford University Press, Oxford.
Çağıran, M. E. (2013). Uluslararası Örgütler. 1. Baskı. Ankara: Turhan Kitabevi.
Barkin, J. S. (2015), International Organization: Theories and Institutions, Palgrave Macmillan, New York.
Erol, N.(2010). Kuresellesme Surecinde Orgutleri Yeniden Dusunmek. Academic Bakis. 4(7), 79-89.
Sur, M. (2013). Birlesmis Milletler Orgutunun Gelisimi ve Gelecegi. Journal of Yasar University. 8 (Special Issue), 2535-2550.
Ozkoker, U.(2011). Uluslararasi Siyasi, Askeri ve Ekonomik Orgutler. Istanbul: Der Yayınları.
International Organization (periodical publications)

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında kullanılan temel teorik, politik, ekonomik ve idari kuramları tanımlar.
3
2
Siyasi tarih, siyasi düşünceler, uluslararası ilişkileri anlamlandırmaya dönük düşünsel birikimin ve diplomasi tarihinin geçmişten bugüne izlediği yolu açıklar.
3
3
Evrensel hukuk normlarını ve insan haklarını, modern hukuk sisteminin ilkelerini, modern bürokratik ve idari yapıların adlarını sıralar.
2
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk devlet geleneğini, İslamiyet’in etkisini, siyasi düşünce birikimini ve tarihsel birikimini açıklar ve bu birikimi güncel yaklaşımlarla kıyaslar.
2
2
Politik ve diplomatik gelişmelerle siyasi veya diplomatik olgular/olaylar/fikirler/aktörler arasındaki ilişkilerin geçmişten günümüze olan kronolojik gelişimini değerlendirir.
3
3
Uluslararası ilişkileri belirleyen aktörlerin, örgütlerin ve kuruluşların yapısını ve işleyişini analiz eder.
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Güncel teorik tartışmalar ışığında, ilgili kavramları güncel siyasi ve uluslararası gelişmelere uyarlar.
3
2
Türk siyasi geleneğini, Türk topluluklarıyla veya geçmişte Türk idaresi altında yönetilmiş coğrafyadaki gelişmeleri değerlendirir.
2
3
Farklı ülkelerin yönetim yapılarını, diplomatik geleneklerini karşılaştırırken alan bilgilerini kullanır.
2
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Güncel siyasi gelişmeleri, uluslararası ilişkilerdeki gelişmeleri ve düzenlemeleri, tarihsel ve teorik birikim içinde formüle eder.
3
2
Modern siyasi rejimlerin işleyişini, siyasi ideolojileri kamusal ve bürokratik yapılar, düzenlemeler, gelişmeler ışığında analiz eder.
2
3
Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Kafkasya’daki güncel politik gelişmeleri, hem Türk siyasi tarihi hem de uluslararası ilişkiler disiplini açısından inceler ve analiz eder.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bir çalışmayı disiplin ve sorumluluk çerçevesinde kendi başına üstlenir ve sonuçlandırır.
0
2
Alanıyla ilgili bir ekip çalışmasında lider veya ekip üyesi olarak çeşitli görevler üstlenebilir ve bunları eksiksiz yerine getirir.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Uluslararası siyasal sistem içindeki politik ve idari gelişmeleri ve bu sistem içinde faaliyet yürüten bürokratik örgütleri takip eder.
3
2
Uluslararası problemleri ve ihtilafları, yönetim ve siyaset alanında yaşanan sorunları parçalarına ayır ve ayrıntılı bir şekilde inceler.
2
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip eder (trace) ve alanın öncü isimlerle sürdürülebilir işbirliği yapar.
3
2
Başta Orta Doğu olmak üzere bölge ve dünyadaki siyasi gelişmelerle ilgili akademik kaynakları ve gündeme ilişkin yazılı-sözlü çalışmaları inceler ve analiz eder.
3
3
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanına ilişkin bilgileri, çok kültürlü ortamlarda farklı hedef kitleler ile tartışır.
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanın mevcut tarihsel ve teorik bilgi birikimiyle, güncel belli hedeflerin karşılanması ve belli sorunların çözülmesine dönük sürdürülebilir, örgütsel ve idari düzenlemeler önerir.
3
2
Teorik, ekonomik, politik ve yönetimsel bilgi birikimini, dünya siyasetinde ve özellikle Orta Doğu’yla bağlantılı coğrafya içinde yaşanan güncel gelişmeleri, çatışmaları ve anlaşmaları yorumlayan raporlar üretir.
2
3
Türk siyasal yaşamını ve dış ilişkilerini belirleyen yasaları, düzenlemeleri, anayasa ve idari hukuktaki önemli değişiklikler ışığında Türk politikasındaki güncel gelişmeleri yorumlayan görüşler sunar.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 9 117
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 28 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 20 20
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 31 0 209
Genel Toplam 209
Toplam İş Yükü / 25.5 8,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 8,0