TR EN

GENERAL INFLIGHT CATERING SERVICE PROCEDURES DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
SKE160 GENERAL INFLIGHT CATERING SERVICE PROCEDURES 2 3 3 3

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. TAHİR GÜRDİL
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Uçuş sırasında yolculara sunulan hizmetlerin toplamıdır. Gelişen teknik ve modernizasyonun yanı sıra günümüz şartlarına bağlı olarak, catering planlaması kapsamlı ve ayrıntılı bir aktivitedir. Yolcu önündeki yemek tepsisinin yolcunun önüne gelinceye kadar birçok aşama öğrenmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Dersimiz,İkram Tarihçesi ve Önemi,İkram Hizmetlerinin Yolculara Etkileri,Uçuş içi içecekler,İkramın Uçuştaki önemi,Catering Planlamasında Başlıca Faktörler,uçak tiplerine göre yemek servisi,Galley tanımı,Galley hazırlıkları,Galley Çeşitleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü,Standart Yemek Servis Çeşitleri, Yolcu Kalitesine Göre Servis Çeşitleri,Ekonomi Sınıfı Hizmet ve Business Class Hizmet,Yemek ısıtma prosedürleri,Uçakta servis edilen içecekler konularını içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

İkram Hizmetleri hakkında bilgi edinir.
İkram Hizmetlerini tanımlar.
İkramda dikkat edilmesi gereken unsurları kavrar.
Uçakta catering yöntemlerini uygular.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Bölüm Okuma İkram Hizmetlerinin Tarihçesi, Önemi ve Yolcular Üzerindeki Etkileri Sunum,anlatım,soru-cevap
2 Bölüm Okuma Yolcu Psikolojisine Göre Yolcularla İletişim Sunum,anlatım,soru-cevap
3 Bölüm Okuma Uçuş Sırasında İçecek Servisi Sunum,anlatım,soru-cevap
4 Bölüm Okuma İkram ve Servis Teknikleri, İkram Planlamasında Temel Faktörler Sunum,anlatım,soru-cevap
5 Bölüm Okuma Uçak Tiplerine ve Uçuş Sürelerine Göre Yemek Servisi Sunum,anlatım,soru-cevap
6 Bölüm Okuma Galley Tanımı, Galley Hazırlıkları, Galley Türleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü Sunum,anlatım,soru-cevap
7 Bölüm Okuma İkram Şirketleri Tarafından Uçağa Yüklenen Malzemeler Sunum,anlatım,soru-cevap
8 - ARA SINAV -
9 Bölüm Okuma Ekonomi Sınıfı Servisi ve Business Class Servisi Sunum,anlatım,soru-cevap
10 Bölüm Okuma Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları Sunum,anlatım,soru-cevap
11 Bölüm Okuma Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları Sunum,anlatım,soru-cevap
12 Bölüm Okuma DÜNYA MUTFAKLARI I Sunum,anlatım,soru-cevap
13 Bölüm Okuma DÜNYA MUTFAKLARI II Sunum,anlatım,soru-cevap
14 Bölüm Okuma DÜNYA MUTFAKLARI III Sunum,anlatım,soru-cevap
15 Bölüm Okuma Genel Tekrar Sunum,anlatım,soru-cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Megep,Uçakta İkram Hizmetleri
THY, Kabin Ekipleri El Kitabı (2014)
Jha, A. (2020). Flight catering. Dr. Babasaheb Ambedkar Open University.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Takım çalışması becerisi
4
2
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
4
3
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
5
4
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
3
2
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi.
2
2
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
3
3
Yasal düzenlemeler ve prosedürler çerçevesinde uygulama ve sorunlara çözüm bulur.
1
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sivil havacılık alanı ile ilgili istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine,alınacak kararların sonuçlarını öngörebilme ve stratejik yaklaşım geliştirebilme becerisine sahiptir.
2
2
Uygulamada karşılaşılan ya da öngörülemeyen sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Değişime ve yeniliğe açıktır.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Temel ve mesleki İngilizeye hakim olup, mesleği için gerekli işletim sistemlerini aktif bir şekilde kullanabilecek yeterliliğe sahiptir.
5
2
Gelişmeleri, trendleri takip eder ve öngörü sahibi olur. Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Etik sorumluluk ve bunu mesleğine yansıtma becerisine sahiptir.
3
2
Alana ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 82
Genel Toplam 82
Toplam İş Yükü / 25.5 3,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 3,0