Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
SKE160 |
GENERAL INFLIGHT CATERING SERVICE PROCEDURES |
2 |
3 |
3 |
3 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
İngilizce |
Dersin Düzeyi |
ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Öğr.Gör. TAHİR GÜRDİL |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
|
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Uçuş sırasında yolculara sunulan hizmetlerin toplamıdır. Gelişen teknik ve modernizasyonun yanı sıra günümüz şartlarına bağlı olarak, catering planlaması kapsamlı ve ayrıntılı bir aktivitedir. Yolcu önündeki yemek tepsisinin yolcunun önüne gelinceye kadar birçok aşama öğrenmesi amaçlanmaktadır. |
İçerik: |
Dersimiz,İkram Tarihçesi ve Önemi,İkram Hizmetlerinin Yolculara Etkileri,Uçuş içi içecekler,İkramın Uçuştaki önemi,Catering Planlamasında Başlıca Faktörler,uçak tiplerine göre yemek servisi,Galley tanımı,Galley hazırlıkları,Galley Çeşitleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü,Standart Yemek Servis Çeşitleri, Yolcu Kalitesine Göre Servis Çeşitleri,Ekonomi Sınıfı Hizmet ve Business Class Hizmet,Yemek ısıtma prosedürleri,Uçakta servis edilen içecekler konularını içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
İkram Hizmetleri hakkında bilgi edinir. |
İkram Hizmetlerini tanımlar. |
İkramda dikkat edilmesi gereken unsurları kavrar. |
Uçakta catering yöntemlerini uygular. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
Bölüm Okuma |
İkram Hizmetlerinin Tarihçesi, Önemi ve Yolcular Üzerindeki Etkileri |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
2 |
Bölüm Okuma |
Yolcu Psikolojisine Göre Yolcularla İletişim |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
3 |
Bölüm Okuma |
Uçuş Sırasında İçecek Servisi |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
4 |
Bölüm Okuma |
İkram ve Servis Teknikleri, İkram Planlamasında Temel Faktörler |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
5 |
Bölüm Okuma |
Uçak Tiplerine ve Uçuş Sürelerine Göre Yemek Servisi |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
6 |
Bölüm Okuma |
Galley Tanımı, Galley Hazırlıkları, Galley Türleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
7 |
Bölüm Okuma |
İkram Şirketleri Tarafından Uçağa Yüklenen Malzemeler |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Bölüm Okuma |
Ekonomi Sınıfı Servisi ve Business Class Servisi |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
10 |
Bölüm Okuma |
Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
11 |
Bölüm Okuma |
Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
12 |
Bölüm Okuma |
DÜNYA MUTFAKLARI I |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
13 |
Bölüm Okuma |
DÜNYA MUTFAKLARI II |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
14 |
Bölüm Okuma |
DÜNYA MUTFAKLARI III |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
15 |
Bölüm Okuma |
Genel Tekrar |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Megep,Uçakta İkram Hizmetleri |
THY, Kabin Ekipleri El Kitabı (2014) |
Jha, A. (2020). Flight catering. Dr. Babasaheb Ambedkar Open University. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
BİLGİ |
Kuramsal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Takım çalışması becerisi
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
|
|
|
|
|
4 |
|
3 |
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
|
|
|
|
|
|
5 |
4 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
|
|
|
|
|
4 |
|
BİLGİ |
Olgusal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
|
|
|
|
|
|
5 |
BECERİLER |
Bilişsel |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
|
|
|
|
3 |
|
|
3 |
Yasal düzenlemeler ve prosedürler çerçevesinde uygulama ve sorunlara çözüm bulur.
|
|
1 |
|
|
|
|
BECERİLER |
Uygulamalı |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Sivil havacılık alanı ile ilgili istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine,alınacak kararların sonuçlarını öngörebilme ve stratejik yaklaşım geliştirebilme becerisine sahiptir.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Uygulamada karşılaşılan ya da öngörülemeyen sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
|
|
|
|
4 |
|
YETKİNLİKLER |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Değişime ve yeniliğe açıktır.
|
|
|
|
|
|
5 |
YETKİNLİKLER |
Öğrenme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
|
|
|
|
3 |
|
|
YETKİNLİKLER |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Temel ve mesleki İngilizeye hakim olup, mesleği için gerekli işletim sistemlerini aktif bir şekilde kullanabilecek yeterliliğe sahiptir.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Gelişmeleri, trendleri takip eder ve öngörü sahibi olur. Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
|
|
|
|
3 |
|
|
YETKİNLİKLER |
Alana Özgü Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Etik sorumluluk ve bunu mesleğine yansıtma becerisine sahiptir.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Alana ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
|
|
1 |
|
|
|
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
2 |
28 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
5 |
5 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
5 |
5 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
32 |
0 |
82 |
|
Genel Toplam |
82 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
3,2 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
3,0 |
|