Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
ASP151 | GASTRONOMİ TARİHİ VE KÜLTÜRÜ | 3 | 2 | 2 | 3 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. SEMANUR ÖNAL |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. SEMANUR ÖNAL |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu dersin amacı; mutfağı tarihsel ve kültürel açıdan anlayabilmektir. |
İçerik: | Bu dersin kapsamında; insanın tarih öncesi dönemlerde beslenmesini ve anadolu mutfağının kökenleri, Mezopotamya, Antik Yunan, Mısır ve Uzak Doğu mutfakları, Orta Çağ Avrupa mutfağı ve Fransız mutfağının özellikleri, endüstri devrimi’nin mutfaklar üzerindeki etkisini ve gastronomideki yeni akımlar, Amerika'nın keşfi ve yeni gıdalar, füzyon mutfağı, moleküler mutfak akımı, fast food ve slow food, selçuklu mutfağı, osmanlı mutfağı, Türk mutfağı konuları işlenecektir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Farklı ülkelerin mutfak kültürüyle Türk mutfak kültürünü birleştirir. |
Farklı ülkelerin mutfak kültürünü kavrar. |
Farklı ülkelerin mutfak tarihi ile Türk tarihini ilişkilendirir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | - | Ders tanıtımı ve tarihsel süreç | Anlatım, soru cevap |
2 | Literatür araştırması | İnsanın tarih öncesi dönemlerde beslenmesi ve Anadolu mutfağının kökenleri | Anlatım, soru cevap |
3 | Literatür araştırması | Mezopotamya, Antik Yunan, Mısır ve Uzak Doğu mutfakları | Anlatım, soru cevap |
4 | Literatür araştırması | Orta Çağ Avrupa mutfağı ve Fransız mutfağının özellikleri | Anlatım, soru cevap |
5 | Literatür araştırması | Endüstri Devrimi’nin mutfaklar üzerindeki etkisi ve gastronomideki yeni akımlar | Anlatım, soru cevap |
6 | Literatür araştırması | Amerika'nın keşfi ve yeni gıdalar | Anlatım, soru cevap |
7 | Literatür araştırması | Selçuklu mutfağı | Anlatım, soru cevap |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür araştırması | Osmanlı mutfağı I | Anlatım, soru cevap |
10 | Literatür araştırması | Osmanlı mutfağı II | Anlatım, soru cevap |
11 | Literatür araştırması | Türk mutfağı I | Anlatım, soru cevap |
12 | Literatür araştırması | Türk mutfağı II | Anlatım, soru cevap |
13 | Literatür araştırması | Füzyon mutfağı | Anlatım, soru cevap |
14 | Literatür araştırması | Moleküler mutfak akımı | Anlatım, soru cevap |
15 | Literatür araştırması | Fast food ve slow food | Anlatım, soru cevap |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Yılmaz, H. (2016).Gastronomi tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
HAS A BASIC KNOWLEDGE ABOUT THE THEORIES, FACTS AND GENERAL PRINCIPLES OF PASTRY AND BAKERY.
|
5 | |||||
2 |
HAS A KNOWLEDGE ABOUT THE PREPARATIONS, PROFESSIONAL STANDARDS AND PRACTISE IN PASTRY AND BAKERY FIELD
|
5 | |||||
3 |
HAS A KNOWLEDGE ABOUT THE INTERNAL AND EXTERNAL EFFECTS OF THE ORGANIZATIONS IN PASTRY AND BAKERY FIELD
|
5 | |||||
4 |
HAS A KNOWLEDGE ABOUT THE PROCESS OF SERVICE AND OPERATIONS OF PASTRY AND BAKERY FIELD.
|
5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
PERFORMS THE PROCESS OF SERVICE AND OPERATIONS OF PASTRY AND BAKERY FIELD.
|
5 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
MEETS THE NEEDS AND REQUESTS OF THE CUSTOMERS BY SATISFACTORY, EVALUATES, DEVELOPS AND PRODUCES SOLUTIONS TO PREVENT THE PROBLEMS WHICH COULD AFFECT THE PROCESS OF SERVICE.
|
5 | |||||
2 |
FOLLOWS THE CHANGES OF INTERNAL OR EXTERNAL ENVIRONMENT IN THE ORGANIZATIONS IN HIS/HER FIELD, MAKES RATIONALIST ANALYSIS, INTERPRETS, MAKES A DECISSION AND ACCOMODATES HIMSELF/HERSELF ACCORDING TO THOSE CHANGES
|
5 | |||||
3 |
MAKES SELF EVALUATION AND DRAWS CONCLUTIONS OUT OF PRACTISES.
|
5 | |||||
4 |
DETERMINES THE PROBLEMS IN HIS/HER FIELD, PRODUCES SOLUTIONS AND PRESENTS.
|
5 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
USES THE KNOWLEDGES OF PASTRY AND BAKERY ACQUIRED IN BUSINESS ENVIRONMENT AND VOCATION.
|
0 | |||||
2 |
ACQUIRES KNOWLEDGE ABOUT THE PHSICAL ENVIRONMENT, EQUIPMENTS AND DEVICES AND TECHNOLOGY IN PASTRY AND BAKERY FIELD, HOW TO USE AND PROTECT THEM BY MAINTAINING.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
WORKS STAND-ALONE WHILST PERFORMING HIS DUTY IN HIS/HER FIELD.
|
1 | |||||
2 |
WORKS AS A MEMBER OF THE TEAM AND TAKES RESPONSIBILITY.
|
5 | |||||
3 |
MANAGES HIS/HER TECHNICAL AND PROFESSIONAL DUTIES IN A COMPLICATED AND UNFORSEEN EVENTS.
|
5 | |||||
4 |
TRACKS THE DEVELOPMENTS AND PRACTISES IN HIS/HER FIELD AND USES THEM IN HIS/HER JOB.
|
5 | |||||
5 |
HELPS THE DEVELOPMENT OF HIS/HER COLLEAGUES’ VOCATIONAL KNOWLEDGES AND SKILLS AND EVALUATES THEIR PERFORMANCES EQUALLY.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
LEARNS HIMSELF/HERSELF, MANAGES HIMSELF/HERSELF AND HIS/HER TIME AND EVALUATES HIS/HER SUCCESS.
|
5 | |||||
2 |
TRACKS ACTUAL DEVELOPMENTS RELATED TO HIS/HER FILED AND JOB.
|
5 | |||||
3 |
ALWAYS UPDATES AND DEVELOPS HIS/HER KNOWLEDGE, SKILLS AND PROFESSIONAL COMPETENCE RELATED TO HIS/HER FIELD WITH THE SENSE OF LEARNING DURING HIS/HER WHOLE LIFE.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
EFFECTIVELY COMMUNICATES INTERPERSONAL AND INTERCULTURAL.
|
5 | |||||
2 |
PREPARES REPORTS IN HIS/HER FIELD, PRESENTS HIS/HER KNOWLEDGES, CONTROVERSY AND ANALYSIS TO THE PROFESSIONALS AND TO THE ONES OUT OF HIS/HER FIELD IN VARIABLE WAYS.
|
5 | |||||
3 |
USES THE SOFTWARES, INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES RELATED TO HIS/HER FIELD AT LEAST ON THE BASIC LEVEL OF THE EUROPEAN COMPUTER DRIVING LICENCE.
|
0 | |||||
4 |
FOLLOWS THE INNOVATIONS IN HIS/HER SERVICE FIELD, JOB AND VOCATION AND COMMUNICATES IN A FOREIGN LANGUAGE AT LEAST ON THE LEVEL OF GENERAL A2 OF THE EUROPEAN LANGUAGE PORTFOLIO
|
0 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
ADHERES TO ETHIC VALUES IN HIS/HER FIELD.
|
5 | |||||
2 |
MINDS HIS/HER PERSONAL CARE, HYGIENE, DRESS AND FINERY AND OUTLOOK LIKE THE WAY HIS/HER FIELD REQUIRES.
|
5 | |||||
3 |
DOES HIS/HER JOB WITHIN THE VOCATIONAL STANDARDS AND LEGALITY.
|
5 | |||||
4 |
PAYS ATTENTION TO THE DIFFERENCES AMONG THE PEOPLE AND CULTURES, SHOWS RESPECT AND TOLERANCE.
|
5 | |||||
5 |
MAKES EVALUATION OF HEALTH CARE, SAFETY AND RISK ANALYSIS IN HIS/HER FIELD.
|
5 | |||||
6 |
PAYS ATTENTION TO HUMAN HEALTH, SOCIAL AND NATURAL ENVIRONMENT WHILE WORKING IN HIS/HER FIELD.
|
5 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 30 | 0 | 72 |
Genel Toplam | 72 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 2,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 3,0 |