TR EN

ORGANİK KİMYA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY148 ORGANİK KİMYA 2 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Prof.Dr. SEYFETTİN ARDA ÖZTÜRKCAN
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Temel organik kimya konularına ilişkin bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Organik kimyaya giriş, kimyasal bağlar, molekül orbitalin tanımı ve özellikleri ile doymuş hidrokarbonlar, alkoller, eterler, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler, aminler ve amidlerin adlanlarılması, yapısı ve özellikleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Organik (Karbon) kimyanın temellerini tanımlar.
Farklı organik bileşikleri uygun şekilde isimlendirir.
Organik bileşikleri sınıflandırır.
Fonksiyonel grupların yapılarını ve özelliklerini tahmin eder.
Kimyasal bağları ve molekül orbitalleri açıklar.
Kimyasal olayları yaşamla ilişkilendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyaya Giriş Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyanın Temelleri, Kimyasal Bağlar Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyanın Temelleri, Molekül Orbital Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar-Alkanların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar-Alkenlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar- Alkinlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Alkollerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Eterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Aldehitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Ketonların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Karboksilli Asitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Esterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Aminlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Amitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Fessenden, R.J. (2001). Organik Kimya. Güneş Tıp.
Solomons, G., Fryhle, C. (2016). Organik Kimya. Literatür Yay.
Küçükgüzel, G. (2017). Organik Kimya, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Öğrencileri için. İstanbul Tıp Kitapevi, 2017

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
3
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
2
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
2
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 7 1 7
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 1 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 51
Genel Toplam 51
Toplam İş Yükü / 25.5 2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0