Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BIK111 | BIOCHEMISTRY | 2 | 3 | 3 | 3 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. ECEM BAYKAL ALPASLAN |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Biyokimya ile ilgili temel kavramları, metabolizmanın önemli rekasiyonları olan glikoliz, krebs, oksidatif fosforilasyon, glikojenez, glikojenoliz reaksiyonları, yağ yağ asidi oksidasyonu ve üre döngüsü, protein, enzim, nükleik asit, vitamin, mineral ve hormonların yapı ve fonksiyonları ile ilgili bilgileri kazandırmaktır. |
Contents of the Course Unit: | Metabolizma, Makromoleküller, Biyomoleküllerin reaksiyonları ve metabolizma faaliyetlerini içerir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Biyokimyada temel kavramları tanımlar. |
Moleküller Arası Etkileşimler; Kimyasal Bağlar, Metabolizmada yer alan kimyasal reaksiyonları tanımlar. |
Hücre çeşitlerini prokaryotik ve ökaryotik hücreleri sınıflandırır, hücre organellerini ve fonksiyonlarını özetler |
Apoptoz ve Nekrozu tanımlar, Hücrede Madde taşınması mekanizmalarını sınıflandırır. |
Aminoasitlerin yapı ve fonksiyonlarını tanımlar, aminoasit metabolizması rekasiyonlarını açıklar. |
Protein, hemoglobin, kollagen, elastin yapılarını tanır. |
Enzimleri sınıflandırır, yapılarını ve çalışma şekillerini açıklar. |
Karbonhidratların yapı ve fonksiyonlarını tanır, karbonhidrat sınıflarını örneklerle açıklar. |
Karbonhidrat metabolizması reaksiyonlarını tanımlar, metabolizmada çalışan enzim ve hormonları özetler. |
Lipitlerin yapı ve fonksiyonlarını tanımlar, lipid çeşitlerini sınıflandırır, örneklerle açıklar. |
Nükleik asitlerin yapısını tanımlar, yapısal farklılıkları karşılaştırır. |
Vitaminleri sınıflandırır, metabolizmadaki görevlerini açıklar. |
Eser elementleri (mineraller)sınıflandırır, metabolizmadaki görevlerini açıklar. |
Hormonların genel özellikleri ve etki mekanizmalarını açıklar. Sentezlendikleri bezlere göre hormonları sınıflandırır. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Ders konuları ile ilgili güncel bilgilerin kontrolü | Ders içeriği ve konusunun anlatılması: Dersin tanıtılması. Biyokimyaya Giriş, Metabolizma ve Temel Kavramlar | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
2 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Moleküller Arası Etkileşimler; Kimyasal Bağlar, Metabolizmada yer alan kimyasal reaksiyonlar | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
3 | Literatür taraması | Hücre; prokaryotik ve ökaryotik hücre, hücre organelleri ve fonksiyonları | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
4 | Konu ile ilgili kitap bölümü okuma | Apoptoz ve Nekroz, Hücrede Madde İletimi; Transport | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
5 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. Video, animasyon kaynakları bulmak. | Aminoasitlerin yapı ve fonksiyonları, aminoasit metabolizması | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
6 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Proteinlerin yapısı, hemoglobin, kollagen, elastin | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
7 | Konu ile ilgili kitap bölümü okuma, güncel literatür taraması | Enzimler | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Konu ile ilgili kitap bölümü okuma, güncel literatür taraması | Karbonhidratların yapı ve fonksiyonları | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
10 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. Video, animasyon kaynakları bulmak | Karbonhidrat metabolizması | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
11 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. | Lipitlerin yapı ve fonksiyonları, Lipid ve lipoproteinlerin metabolizması | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
12 | Konu ile ilgili kitap bölümü okuma, güncel literatür taraması | Nükleik asitlerin yapısı | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
13 | Literatür taraması | Vitaminler | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
14 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak, kitap bölümü okumak. | Eser elementler ve fonksiyonları | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
15 | Konuyla ilgili farklı kaynaklardan araştırma yapmak. Video, animasyon kaynakları bulmak | Hormonların genel özellikleri ve etki mekanizmaları | Anlatım, Video, şekil, soru cevap |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Konukoğlu, D. (2018). Temel ve Klinik Biyokimya. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri |
Can, M. Güven, B. Demirtaş S. (2018). Tıbbi Biyokimya ve Laboratuvar. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri |
Öğüt, S. (2016). Sağlık Bilimleri için Biyokimya. Ankara: Kongre Kitabevi |
Kosova, F. (2019). Sağlık Yüksekokulları için Tıbbi Biyokimya. Ankara: Ankara Nobel Tıp Kitabevleri |
Nelson, D. ve Cox M. Çeviri: Elçin Y. M. (2016). Lehninger Biyokimyanın Temel İlkeleleri. Ankara: Palme Yayıncılık |
Harvey, V. and Ferrier, D. (7th Edition, 2017). Biochemistry. Lippincott Williams & Wilkins. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have basic theoretical and practical knowledge in the field of laboratory science.
|
2 | |||||
2 |
They have a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science subjects.
|
5 | |||||
3 |
They acquire the ability to effectively collect data through efficient sampling, experiments, and analysis, and to interpret and evaluate the obtained data.
|
3 | |||||
4 |
They are aware of the fundamental concepts related to quality assurance and quality management systems, and they can conduct work in accordance with the importance of the quality control process within total quality management.
|
0 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have knowledge of ethical principles and rules related to their field.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They possess the capability to generate original ideas that can respond to the demands and advancements in the laboratory sector, as well as the ability to conduct research and development (R&D) activities.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They interpret and evaluate data using the basic level of knowledge and skills acquired in their field, identify problems, analyze them, and participate/take responsibility in planned activities for solving them.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They have the ability to work independently.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They acquire an awareness of the necessity of lifelong learning and gain an understanding of keeping up with developments in science and technology, as well as continually renewing themselves.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are respectful towards historical values and possess social responsibility awareness.
|
1 | |||||
2 |
They understand the necessity of teamwork and engage in team collaboration when needed.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They are knowledgeable about laboratory technology and proficiently utilize laboratory instruments and equipment in an appropriate and effective manner.
|
1 | |||||
2 |
They can conduct analyses of food, water, plants, soil, chemicals, microbiological samples, and medical materials.
|
1 | |||||
3 |
They have sufficient awareness regarding individual and public health, environmental protection, and occupational safety.
|
1 | |||||
4 |
They act in accordance with laws, regulations, legislation, and professional ethical standards regarding their duties, rights, and responsibilities as an individual.
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 10 | 2 | 20 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 28 | 0 | 76 |
Total Workload of the Course Unit | 76 | ||
Workload (h) / 25.5 | 3 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 3,0 |