Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
BUS325 | MANAGERIAL ACCOUNTING | 5 | 3 | 3 | 8 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER |
Instructor(s) of the Course Unit | Prof.Dr. MEHMET SELÇUK USLU |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Dersin amaçları, Muhasebe bilgilerinin işletme faaliyetlerine ilişkin yönetim kararlarında kullanılması için gerekli bilgi ve becerileri geliştirmektir. |
Contents of the Course Unit: | Dersin içeriği, Maliyet kavramı ve sınıflandırılması, Maliyetlerin davranışı, analizi ve kullanımı, Maliyet-hacim-kar ilişkileri, kar planlaması; Karar almada geçerli maliyetler; Fiyatlama kararları; işletme bütçelerinden oluşmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Muhasebe ve yönetim ilişkisini tanımlar (Define) (Bloom's 1) |
Karar ile maliyeti ilişkilendirir (Relate) (Bloom's 4) |
Kar hacmi ve maliyet analizini uygular (Apply) (Bloom's 3) |
İşletme bütçesini yorumlar (Argue & Evaluate) (Bloom's 5) |
Fiyatlandırma yöntemini açıklar (Demonstrate) (Bloom's 3) |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Ders kaynaklarının ilgili bölümlerinin okunması ve incelenmesi | Yönetim Muhasebesinin niteliği, işletmedeki yeri ve işlevleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
2 | Yönetim muhasebesinin işletmelerdeki etsine ilişkin makaleler ve sektörel yayınlar incelenecek. | Yönetim Kararları ve Yönetim Muhasebesi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
3 | Kitap okuma | Maliyet Kavramları ve Sınıflandırma | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
4 | Kitap okuma | Maliyet-Hacim ve Kar Analizleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
5 | Kitap okuma | Birden fazla mamül üretiminde maliyet hacim kar analizleri, | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
6 | Kitap okuma | Maliyetler ve Rutin Olmayan Kararlar | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
7 | Kitap okuma | Kar Planlama ve Fiyatlandırma | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap okuma | Stratejik Yönetim Muhasebesi Teknikleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
10 | Kitap okuma | Değer Mühendisliği, Kaizen Maliyetleme, JIT, Yaşam Boyu Maliyetleme | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
11 | Kitap okuma | Değer Mühendisliği, Kaizen Maliyetleme, JIT, Yaşam Boyu Maliyetleme | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
12 | Kitap okuma | Yönetim Muhasebesinde Performans Ölçümü ve Risk Yönetimi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
13 | Kitap okuma | İşletme bütçeleri, bütçenin niteliği, bütçelemenin genel esasları, bütçelerin hazırlanması | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
14 | Kitap okuma | İşletme Bütçesinin Hazırlanması | Problem Çözme |
15 | Derste çözülen örneklerin gözden geçirilmesi | Yönetim Muhasebesinde Rapor Türleri ve Rapor Hazırlama | Vaka Analizi, Uygulama |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Büyükmirza, H. K. (2014). Maliyet ve yönetim muhasebesi: tekdüzen'e uygun bir sistem yaklaşımı. Gazi Kitabevi. |
Civelek, M., Özkan, A. (2016), Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Detay Yayıncılık, 8. Basım, Ankara |
Garrison, R. H, Noreen, E. W., Brewer, P. C., (2015), Managerial Accounting, McGraw-Hill, Fifteen Edition |
http://mufad.org.tr/ |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
|
2 | |||||
2 |
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
|
2 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
|
2 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
|
3 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
|
4 | |||||
2 |
Solve individual and organizational problems in business life.
|
2 | |||||
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
|
3 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
|
3 | |||||
2 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
|
3 | |||||
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
|
2 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
|
5 | |||||
2 |
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
|
4 | |||||
2 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
|
3 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 2 | 3 | 6 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ödev | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 1 | 14 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 76 | 0 | 200 |
Total Workload of the Course Unit | 200 | ||
Workload (h) / 25.5 | 7,8 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 8,0 |