TR EN

GENERAL INFLIGHT CATERING SERVICE PROCEDURES PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
SKE160 GENERAL INFLIGHT CATERING SERVICE PROCEDURES 2 3 3 3

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. TAHİR GÜRDİL
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Uçuş sırasında yolculara sunulan hizmetlerin toplamıdır. Gelişen teknik ve modernizasyonun yanı sıra günümüz şartlarına bağlı olarak, catering planlaması kapsamlı ve ayrıntılı bir aktivitedir. Yolcu önündeki yemek tepsisinin yolcunun önüne gelinceye kadar birçok aşama öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Dersimiz,İkram Tarihçesi ve Önemi,İkram Hizmetlerinin Yolculara Etkileri,Uçuş içi içecekler,İkramın Uçuştaki önemi,Catering Planlamasında Başlıca Faktörler,uçak tiplerine göre yemek servisi,Galley tanımı,Galley hazırlıkları,Galley Çeşitleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü,Standart Yemek Servis Çeşitleri, Yolcu Kalitesine Göre Servis Çeşitleri,Ekonomi Sınıfı Hizmet ve Business Class Hizmet,Yemek ısıtma prosedürleri,Uçakta servis edilen içecekler konularını içermektedir.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

İkram Hizmetleri hakkında bilgi edinir.
İkram Hizmetlerini tanımlar.
İkramda dikkat edilmesi gereken unsurları kavrar.
Uçakta catering yöntemlerini uygular.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Bölüm Okuma İkram Hizmetlerinin Tarihçesi, Önemi ve Yolcular Üzerindeki Etkileri Sunum,anlatım,soru-cevap
2 Bölüm Okuma Yolcu Psikolojisine Göre Yolcularla İletişim Sunum,anlatım,soru-cevap
3 Bölüm Okuma Uçuş Sırasında İçecek Servisi Sunum,anlatım,soru-cevap
4 Bölüm Okuma İkram ve Servis Teknikleri, İkram Planlamasında Temel Faktörler Sunum,anlatım,soru-cevap
5 Bölüm Okuma Uçak Tiplerine ve Uçuş Sürelerine Göre Yemek Servisi Sunum,anlatım,soru-cevap
6 Bölüm Okuma Galley Tanımı, Galley Hazırlıkları, Galley Türleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü Sunum,anlatım,soru-cevap
7 Bölüm Okuma İkram Şirketleri Tarafından Uçağa Yüklenen Malzemeler Sunum,anlatım,soru-cevap
8 - ARA SINAV -
9 Bölüm Okuma Ekonomi Sınıfı Servisi ve Business Class Servisi Sunum,anlatım,soru-cevap
10 Bölüm Okuma Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları Sunum,anlatım,soru-cevap
11 Bölüm Okuma Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları Sunum,anlatım,soru-cevap
12 Bölüm Okuma DÜNYA MUTFAKLARI I Sunum,anlatım,soru-cevap
13 Bölüm Okuma DÜNYA MUTFAKLARI II Sunum,anlatım,soru-cevap
14 Bölüm Okuma DÜNYA MUTFAKLARI III Sunum,anlatım,soru-cevap
15 Bölüm Okuma Genel Tekrar Sunum,anlatım,soru-cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Megep,Uçakta İkram Hizmetleri
THY, Kabin Ekipleri El Kitabı (2014)
Jha, A. (2020). Flight catering. Dr. Babasaheb Ambedkar Open University.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Ability to teamwork
4
2
Identify vocational problems and resolve them effectively
4
3
Comprehend, appreciate and comply with cultural and social responsibilities
5
4
Develop an awareness for life long learning
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Comply with occupational ethics and sense of responsibility
3
2
Utilize the theoretical information they have acquired in applications and practices
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Ability to have knowledge about sectoral issues.
2
2
Manage a process effectively to meet the demands.
3
3
Within the framework of regulations and procedures for implementation and to find solutions for problems.
1

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Civil aviation field statistical research skills and the ability to think about, has the ability to foresee the consequences of strategic decisions and develop skills.
2
2
Encountered in practice or as a team member to take responsibility for unforeseen problems
4

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Change and innovation are welcome.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Critically evaluates the acquired knowledge and skills.
3

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Basic and is dominated by professional English, has the necessary qualifications to use the operating system in an active way for the profession.
5
2
Developments, will be able to follow trends and forecasts. Follow the latest developments related to the field and profession.
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
It has the ability to reflect on the ethical and professional responsibilities.
3
2
To analyze information about the area and has the skills to interpret and evaluate.
1

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 82
Total Workload of the Course Unit 82
Workload (h) / 25.5 3,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 3,0