Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
SKE160 |
GENERAL INFLIGHT CATERING SERVICE PROCEDURES |
2 |
3 |
3 |
3 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
İngilizce |
Level of the Course Unit : |
ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : |
Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Öğr.Gör. TAHİR GÜRDİL |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Uçuş sırasında yolculara sunulan hizmetlerin toplamıdır. Gelişen teknik ve modernizasyonun yanı sıra günümüz şartlarına bağlı olarak, catering planlaması kapsamlı ve ayrıntılı bir aktivitedir. Yolcu önündeki yemek tepsisinin yolcunun önüne gelinceye kadar birçok aşama öğrenmesi amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: |
Dersimiz,İkram Tarihçesi ve Önemi,İkram Hizmetlerinin Yolculara Etkileri,Uçuş içi içecekler,İkramın Uçuştaki önemi,Catering Planlamasında Başlıca Faktörler,uçak tiplerine göre yemek servisi,Galley tanımı,Galley hazırlıkları,Galley Çeşitleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü,Standart Yemek Servis Çeşitleri, Yolcu Kalitesine Göre Servis Çeşitleri,Ekonomi Sınıfı Hizmet ve Business Class Hizmet,Yemek ısıtma prosedürleri,Uçakta servis edilen içecekler konularını içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
İkram Hizmetleri hakkında bilgi edinir. |
İkram Hizmetlerini tanımlar. |
İkramda dikkat edilmesi gereken unsurları kavrar. |
Uçakta catering yöntemlerini uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Bölüm Okuma |
İkram Hizmetlerinin Tarihçesi, Önemi ve Yolcular Üzerindeki Etkileri |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
2 |
Bölüm Okuma |
Yolcu Psikolojisine Göre Yolcularla İletişim |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
3 |
Bölüm Okuma |
Uçuş Sırasında İçecek Servisi |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
4 |
Bölüm Okuma |
İkram ve Servis Teknikleri, İkram Planlamasında Temel Faktörler |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
5 |
Bölüm Okuma |
Uçak Tiplerine ve Uçuş Sürelerine Göre Yemek Servisi |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
6 |
Bölüm Okuma |
Galley Tanımı, Galley Hazırlıkları, Galley Türleri, Galley Ekipmanları ve Kontrolü |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
7 |
Bölüm Okuma |
İkram Şirketleri Tarafından Uçağa Yüklenen Malzemeler |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Bölüm Okuma |
Ekonomi Sınıfı Servisi ve Business Class Servisi |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
10 |
Bölüm Okuma |
Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
11 |
Bölüm Okuma |
Uçak İçi İkram Hizmetleri Uygulamaları |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
12 |
Bölüm Okuma |
DÜNYA MUTFAKLARI I |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
13 |
Bölüm Okuma |
DÜNYA MUTFAKLARI II |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
14 |
Bölüm Okuma |
DÜNYA MUTFAKLARI III |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
15 |
Bölüm Okuma |
Genel Tekrar |
Sunum,anlatım,soru-cevap |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Megep,Uçakta İkram Hizmetleri |
THY, Kabin Ekipleri El Kitabı (2014) |
Jha, A. (2020). Flight catering. Dr. Babasaheb Ambedkar Open University. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Ability to teamwork
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Identify vocational problems and resolve them effectively
|
|
|
|
|
4 |
|
3 |
Comprehend, appreciate and comply with cultural and social responsibilities
|
|
|
|
|
|
5 |
4 |
Develop an awareness for life long learning
|
|
|
|
|
4 |
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Comply with occupational ethics and sense of responsibility
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Utilize the theoretical information they have acquired in applications and practices
|
|
|
|
|
|
5 |
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Ability to have knowledge about sectoral issues.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Manage a process effectively to meet the demands.
|
|
|
|
3 |
|
|
3 |
Within the framework of regulations and procedures for implementation and to find solutions for problems.
|
|
1 |
|
|
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Civil aviation field statistical research skills and the ability to think about, has the ability to foresee the consequences of strategic decisions and develop skills.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Encountered in practice or as a team member to take responsibility for unforeseen problems
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Change and innovation are welcome.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Critically evaluates the acquired knowledge and skills.
|
|
|
|
3 |
|
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Basic and is dominated by professional English, has the necessary qualifications to use the operating system in an active way for the profession.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Developments, will be able to follow trends and forecasts. Follow the latest developments related to the field and profession.
|
|
|
|
3 |
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
It has the ability to reflect on the ethical and professional responsibilities.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
To analyze information about the area and has the skills to interpret and evaluate.
|
|
1 |
|
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
2 |
28 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
5 |
5 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
5 |
5 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
32 |
0 |
82 |
|
Total Workload of the Course Unit |
82 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
3,2 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
3,0 |
|