TR EN

CULINARY TRENDS PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY232 CULINARY TRENDS 4 3 3 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı yiyecek ve içecek sektörünü etkileyen farklı mutfak akımları ile beslenme tarzları hakkında bilgi vermek ve öğrencilerin verilen bu bilgileri meslek hayatlarında kullanmalarını sağlayarak yenilikçi akımlar hakkında bir anlayış geliştirmelerini sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği trend/akım kavramının tanımlanması, gastronomi tarihindeki mutfak akımları, Fransız gastronomi mutfağının yükselişi, 1970’lerde Nouvelle mutfağının doğumu; yöresel mutfakların tanımı; fast food trendi; yenilebilir böcekler, siyah gıdalar trendi, Akdeniz tarzı diyet ve Akdeniz mutfağı; etnik mutfak kavramı; yavaş yemek trendi; füzyon mutfağı; Moleküler Gastronomi; gastro-turizm.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Gastronomide akım kavramını tanımlar.
Mutfak akımlarını karşılaştırır.
Mutfak akımları ile ilgili detaylı araştırma yapar ve tartışır.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür taraması Trend/Akım Kavramı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
2 Literatür taraması Fransız Klasik Mutfağı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
3 Literatür taraması Nouvelle Mutfak Akımı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
4 Literatür taraması Yerel Yiyecekler Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
5 Literatür taraması Popüler Kültür ve Fast&Food Akımı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
6 Literatür taraması Akdeniz Mutfağı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
7 - Genel tekrar Soru- Cevap - Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması Slow Food Akımı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
10 Literatür taraması Organik ve Yerel Gıda Tüketici Eğilimleri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
11 Literatür taraması Füzyon Mutfağı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
12 Literatür taraması Moleküler Gastronomi Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
13 Literatür taraması Yenilebilir Böcekler Akımı ve Neofobi Kavramı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
14 Literatür taraması Siyah Gıdalar Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
15 - Genel Tekrar Soru- Cevap - Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Food Trends & the Changing Consumer, Ben Senauer, Elaine Asp, Jean Kinsey
Şengül, S., Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar. Ankara: Detay.
Sarıışık, M. (2021). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi. Ankara: Detay.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
5
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
1
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
3
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
2
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
4
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
5
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
0
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
0
3
Can organize national and international competitions and fairs.
1

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
5
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
4
2
Can organize all gastronomy-related activities.
3

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
0
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
3
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
5

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 51 0 149
Total Workload of the Course Unit 149
Workload (h) / 25.5 5,8
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0