TR EN

HAVACILIK KURALLARI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMY233 HAVACILIK KURALLARI I 3 3 3 4

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)'nun rolünü tanımlar ve küresel havacılık düzenlemeleri üzerindeki etkisini açıklar.
Avrupa Komisyonu'nun havacılık düzenlemeleri ve politika oluşturma konusundaki rolünü açıklar.
EASA (Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı)'nın sivil havacılık güvenliği ve düzenlemesi üzerindeki denetim ve sorumluluklarını açıklar.
AB üye ülkelerinin ve ulusal havacılık otoritelerinin havacılık düzenlemelerini uygulama ve denetleme sorumluluklarını analiz eder.
216/2008 sayılı Regülasyon (EC)'yu ve havacılığa uygulanan düzenlemelerini tanımlar, ayrıca 1702/2003 (EC) ve 2042/2003 (EC) sayılı regülasyonları detaylı bir şekilde açıklar.
Part-21, Part-M, Part-145, Part-66, Part-147 gibi farklı Ekler (Part'lar) arasındaki ilişkileri ve EU-OPS ile bağlantılarını açıklar.
Part-66'nın detaylı bir şekilde idrak edilmesini sağlar, bakım personelinin niteliklerini, sorumluluklarını ve sertifikasyon gereksinimlerini açıklar.
Part-145 ve Part-M Alt Bölüm F'nin gereksinimlerini detaylı şekilde açıklar, bakım kuruluşlarının havacılık güvenliği ve operasyonel sorumlulukları üzerinde durur.
EU-OPS'nin genel olarak idrak edilmesini sağlar ve ticari hava operasyonları için düzenleyici gereklilikleri açıklar.
Hava İşletici Sertifikası (AOC) sahibi işletmecilerin sorumluluklarını, özellikle sürekli uçuşa elverişlilik ve bakımla ilgili gereklilikleri tartışır.
Hava Aracı Bakım Programı'nın yönetimi ve doğru bir şekilde uygulanmasının önemini açıklar.
Minimum Ekipman Listesi (MEL) ve Konfigürasyon Sapması Listesi (CDL)'nin uçuş operasyonlarındaki önemini tartışır.
Hava aracı içerisinde taşınması gereken dokümanlar ve bunların düzenleyici gerekliliklerini açıklar.
Hava aracı plakartlarının (işaretlemeleri) gereksinimlerini tanımlar ve uçuş güvenliği ile uyum açısından önemini açıklar.