TÜRK HALK EDEBİYATI II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TDE416 TÜRK HALK EDEBİYATI II 8 3 3 8

Amaç: Bu dersin amacı öğrenciye mitolojiye ilişkin kavramsal bir bakış açısı kazandırmak, destan ve efsane kavramlarının birbirlerine benzeyen ve birbirinden ayrılan yönlerini kavratmaktır. Bu edebi türlerin örneklerinden hareketle öğrenciye uygulamalı inceleme yaptırmaktır. Dersin sonunda öğrenciden mitoloji, destan ve efsane türleri arasındaki ilişkiyi kavraması hedeflenmektedir.
İçerik: Mit ve mitoloji kavramı, Türk mitolojisi, destanın ortaya çıkışı, destan kavramı, İslamiyet öncesi Türk destanları, İslami dönem Türk destanları, destanların diğer edebi türlerle ilişkisi, efsane kavramı, efsanenin tanımı, efsanelerin kaynakları ve özellikleri, efsanenin diğer edebi türlerle ilişkisi, destan ve efsane metinlerinin incelenmesini içerir.