TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Programın amacı sivil havacılık sektörünün “uçak teknisyeni” ihtiyacını karşılayacak elemanlar yetiştirmektir. Uçak Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; havacılık sektöründe hizmet veren işletmelerde imalat, bakım-onarım, proje, planlama, makine resim, kompozit imalatı ve bakımı  ve konstrüksiyonla ilgili bölümlerde görev yapabilirler.

 

Dünyada ve ülkemizde havacılık sektörü hızla gelişmektedir ve sektör bu gelişmeye paralel olarak yetişmiş eleman ihtiyacı duymaktadır. İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu  Uçak Teknolojisi  Programının öğretim içeriği Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiş ve SHY -147 Kapsamında  Tanınan Okul olarak  yetkilendirilmiştir . Okulumuza SHY-66 A1 kategorisi Hava Aracı Bakım Personeli Lisansı için 12 modül dersine kredilendirme hakkı tanınmıştır.  Uygulamalı eğitimler  okulumuz  bünyesindeki  10  adet  sistem  ve  yapısal atölyelerinde  yapılmaktadır. 

Öğrencilerimiz SHY-66 A1 kategorisi Hava Aracı Bakım Personeli Lisansı almak istedikleri taktirde, üniversitemizde yapılan söz konusu modüllerin sınavlarını geçmeli ve uygulamalarını yapmalıdır. Bu gereklilikleri yerine getiren mezunlarımıza “SHT-147 Kapsamında Tanınan Okul Sertifikası” verilir. Bu aşamadan sonra A1 lisanslarını alabilmeleri için 2 yıl bakım deneyim süresini doldurmaları gereklidir. 

Normal öğretim öğrencilerimiz birinci ve ikinci yılın sonunda 30 iş günü staj yapmalıdır. İkinci öğretim öğrencilerimiz ise birinci yılın sonunda itibaren istedikleri herhangi bir zamanda 30 iş günü staj yapmalıdırlar.

 

Programın Hedefi

Teknolojiliyi yakından takip etmesi gereken uçak teknolojisi teknikerlerini uluslararası standartlarda bilimsel veriler ışığında çalışan ve düşünen, uçak bakımına yönelik yetişmiş eleman ihtiyacını akademik program aracılığı ile karşılamak ve havacılıkta hizmet kalitesinin artırılması adına uçak bakım şirketlerinde çalışacak teknik eleman yetiştirmek programın başlıca hedefidir.

Kariyer Olanakları

Mezunlarımız, ülkemizin şu anda sahip olduğu ve ileriki yıllarda sayısının artması düşünülen havaalanlarında, ulusal ve uluslararası sektördeki sivil hava taşımacılığı yapan firmalarda, uçak bakım ve onarım hizmetlerinde, hava aracı imalatı sektöründe ve büyük çaplı bakım – onarım firmalarında çalışabilme olanağına sahiptirler. Her geçen gün uçak teknolojisindeki iyi yönlü gelişmeler ve artan iş gücü talebi nedeniyle, mezun olan öğrencilerin iş bulma potansiyelleri oldukça yüksektir. Uçak bakım ve onarım sertifikasyon sınavlarına girip başarılı olduklarında, sahip oldukları uçak bakım ve onarım sertifikalarına göre, imza yetkisine sahip olabilmektedirler. Ayrıca, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’na girerek kariyer açısından yükselme imkanları da bulunmaktadır.

Çalışma Alanları

Uçak Teknolojisi mezunları havacılık sektöründeki işletmelerde, imalat yapan firmalarda veya büyük çaplı bakım onarım yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilmektedirler. Uçak Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; havacılık sektöründe hizmet veren işletmelerde örneğin  THY TEKNİK , MNG JET , ONUR AİR, TAI, TUSAŞ, BAYRAKTAR gibi imalat, bakım-onarım, proje, planlama, makine resim, kompozit imalatı ve bakımı  ve konstrüksiyonla ilgili bölümlerde görev yapabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

ÖSYM’nin  YGS -1  puanı ile  öğrenci  alan  bölümlerine  yatay geçiş yapılabilir.

 

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

 

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Enerji Yönetimi

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği

Pilotaj

Uçak Elektrik-Elektronik

Uçak Gövde - Motor

Uçak Gövde - Motor Bakım

Uçak Mühendisliği

Uçak ve Uzay Mühendisliği

 

 

STAJ OLANAKLARI

Gelişim Üniversitesi olarak en önemli hedeflerimizden birisi öğrencilerimizin istihdam edilebilirliğini sağlamak ve yüksek nitelikli insan kaynağı olarak yetiştirebilmektir.

Bu hedef doğrultusunda özel sektör ile kurumsal iş birliği çalışmaları yapılarak; öğrencilerimizin, eğitimlerinin belirli aşamalarında özel sektör kuruluşlarında dönemsel çalışmalar yapabilmelerine olanak sağlanmaktadır.

Bu sayede öğrencilerimize teorik bilgilerini pratiğe çevirme olanağı sunmakla birlikte kendilerini hayata ve iş dünyasına daha iyi hazırlama konusunda yardımcı olunmaktadır.

Gelişim Üniversitesi  öğrencilerinin birer dünya vatandaşı olarak niteliklerinin geliştirilmesi ve okurken iş tecrübesi edinebilmelerine yardımcı olabilmek adına, havacılığın önde gelen kuruluşları ile yapılan ikili anlaşmalarla öğrencilerimizin Staj yapmalarına yardımcı olunmaktadır.

Öğrencilerimizin staj yapmış/yapmakta olduğu firma listeleri,

 

  • IFTC(International Flight Training Center)
  • MNG JET
  • MC Havacılık
  • Turkish Aviation Academy
  • TGS(Turkish Ground Services)
  • Pegasus Havayolları
  • Havaş